De Eerste en Tweede Kamer der Staten-Generaal hebben woensdag 29 januari de Nederlandse ambassadeurs ontvangen in het kader van de jaarlijkse ambassadeursconferentie. De conferentie ging van start met toespraken van Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn en Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma. Beide voorzitters stonden bij aanvang stil bij het overlijden van ambassadeurs Jaap Jan Speelman en Dirk Jan Kop en wensten de aanwezigen veel sterkte met dit verlies.
In zijn openingstoespraak keek Jan Anthonie Bruijn vooruit naar de gesprekken die Kamerleden met ambassadeurs gingen voeren tijdens deze conferentie. Speciaal refereerde hij aan de huidige geopolitieke vraagstukken als de oorlog in Oekraïne of de situatie in Gaza. Hij noemde in dit kader de Amerikaanse oud-president Jimmy Carter. Deze nam in 2002 de Nobelprijs voor de Vrede in ontvangst met de woorden dat hoewel oorlog soms een noodzakelijk kwaad is, het wel een kwaad is en nooit iets goeds.
Martin Bosma dankte in zijn toespraak de ambassadeurs voor hun inzet en tijd die zij vrijmaken om Kamerleden te informeren over de situatie in diverse landen. Hij benadrukte de cruciale rol die ambassadeurs spelen voor Nederland en het belang dat daaraan verbonden is. Verder refereerde Bosma aan zijn bezoek aan Zuid-Korea, waar hij sprak met de parlementsvoorzitter van dat land. Door het bezoek kreeg hij daarnaast goed zicht op het belangrijke werk van Nederlandse diplomaten bij het onderhouden en versterken van bilaterale contacten.
Op de conferentie spraken ambassadeurs, Eerste en Tweede Kamerleden in kleinere groepen over meerdere onderwerpen, waaronder Europese veiligheid, de oorlog in Oekraïne, ongewenste buitenlandse inmenging, asiel en migratie, het Midden-Oosten, klimaat en de relatie met de Verenigde Staten.
Nederland heeft een wereldwijd diplomatiek netwerk. De ambassadeurs, permanente vertegenwoordigers en consuls-generaal werken dagelijks voor de belangen van Nederland in het buitenland. Eén week per jaar komen zij naar Nederland om de laatste ontwikkelingen te bespreken, politici te ontmoeten en de band met het thuisland waar nodig te versterken. Tijdens deze conferentie ontvangen de Staten-Generaal de ambassadeurs om nader in te gaan op de politieke besluitvorming in Nederland in relatie tot de werkzaamheden op de ambassades.
Deel dit item: