Senaat schort beëindiging toeslagen op



De Eerste Kamer heeft nog geen groen licht gegeven voor beëindiging van het recht op toeslagen sociale uitkeringen buiten Nederland. Mede als gevolg daarvan krijgen ongeveer 1.300 mensen in veertien landen ook na 1 juni nog een volledige toeslag op hun sociale uitkering. Van de 1.300 uitkeringsgerechtigden met een toeslag wonen ongeveer 980 in Marokko.

Export sociale uitkeringen

Een jaar geleden stemde de Tweede Kamer zonder discussie in met het voorstel van de regering deze toeslagen in drie jaar te beëindigen. Daarmee werd uitvoering gegeven aan een besluit van de Europese Unie om toeslagen op sociale uitkeringen na 5 mei 2005 niet meer te exporteren. Mensen met een uitkering die na die datum uit Nederland zijn vertrokken hebben geen toeslag meer gekregen van de UWV. Mensen die al een toeslag hadden buiten Nederland, hebben deze tot nu toe behouden. De bedoeling van de regering was om vanaf 1 juni 2006 nog 66,6% van de toeslag uit te keren en vanaf 1 juni 2007 nog 33,3%. Op 1 juni 2008 zou geen toeslag meer worden gegeven.

Beëindiging

Het debat in de Eerste Kamer op dinsdag 9 mei over de wet die het overgangsrecht regelt bij beëindiging van het recht op toeslag op grond van de Toeslagenwet binnen de Europese Unie, de Europese Economische Ruimte en Zwitserland, werd geschorst nadat staatssecretaris Van Hoof (VVD) antwoord had gegeven op vragen die namens zes fracties in eerste termijn waren gesteld. Van Hoof zei onder andere dat de UWV geen kans zag om vanaf 1 juni de voorziene korting op de toeslagen in het buitenland door te voeren en dat hij met een nieuwe datum zou komen. Daarop vroeg mevrouw Westerveld namens vrijwel de gehele senaat om de verdere beraadslagingen op te schorten en te wachten op het voorstel van de regering voor een nieuwe datum. Daartoe werd besloten.

Verworven recht

In eerste termijn had mevrouw Westerveld in twijfel getrokken of het in fasen beëindigen van de toeslagen juridisch wel houdbaar is. Zij pleitte voor handhaving van de toeslagen o.a. op grond van de vertrouwensregel. Er zou sprake zijn van een verworven recht waar achteraf niet aan getornd zou mogen worden. Ook de fracties van GroenLinks, SP, SGP en ChristenUnie zetten vraagtekens bij het voorstel van de regering. De fracties van CDA en VVD vroegen nadrukkelijk of de regering geen risico loopt aan het kortste eind te trekken als mensen die hun toeslag verliezen naar de rechter gaan.

Rechtszaken

Staatssecretaris Van Hoof zei dat hij eventuele rechtszaken vol vertrouwen tegemoet ziet. Juist omdat hij de zaak zorgvuldig wil afhandelen, komt hij met een nieuwe datum (in de vorm van een novelle) waarop de eerste korting op de toeslag wordt toegepast om mensen de tijd te geven aan de nieuwe situatie te wennen.


Deel dit item: