Verbetering luchtkwaliteit hangt op instemming senaat



Alleen als de Eerste Kamer dinsdag 2 oktober instemt met een wijziging van de Wet milieubeheer en de invoering van een reeks richtlijnen van de Europese Unie, kan de regering in samenwerking met gemeenten en provincies verdere stappen zetten ter verbetering van de luchtkwaliteit in Nederland. In juli werd de behandeling van de voorstellen van de regering opgeschort, omdat de meeste fracties in de senaat na de beantwoording van minister Cramer van VROM met teveel vragen bleven zitten. Alleen de CDA-fractie was bereid al voor het zomerreces van de Kamer met de voorgestelde maatregelen in te stemmen.

Betekenisvolle onduidelijkheden

Namens alle andere fracties, uitgezonderd het CDA, zei PvdA-senator Putters in de vergadering van 10 juli dat er 'nog betekenisvolle onduidelijkheden in de wetgeving zitten'. De CDA-fractie kon er volgens woordvoerder Janse de Jonge mee leven dat de minister later in het jaar met een Algemene Maatregel van Bestuur komt waarin de maatregelen preciezer worden uitgewerkt. De meerderheid van de senaat vond echter dat deze nadere uitwerking bekend moest zijn en ook het advies van de Raad van State over deze AMvB, alvorens de behandeling te kunnen voortzetten.

Sleutelrol Eerste Kamer

Tijdens een algemeen overleg in de Tweede Kamer met minister Cramer over hetzelfde onderwerp op donderdag 27 september werd enkele malen verwezen naar de sleutelrol die de Eerste Kamer in de kwestie speelt. Het Kamerlid Duyvendak (GroenLinks) zei zelfs te hopen dat de senaat het wetsvoorstel zou verwerpen, zoals ook GroenLinks in de Tweede Kamer heeft gedaan. De meeste andere Tweede Kamerleden gingen ervan uit dat de Eerste Kamer dinsdag instemt met de maatregelen. Minister Cramer zei dat zij bovenaan haar prioriteitenlijstje staan. Ter onderstreping van haar betrokkenheid zei de minister van VROM dat zij zich persoonlijk met de inhoudelijke voorbereiding van de op te stellen AMvB bemoeit, wat volgens haar niet gebruikelijk is.


Deel dit item: