De Eerste Kamer heeft dinsdag 30 oktober ingestemd met de invoering van een kindgebonden budget per 1 januari 2008. Dit budget komt in plaats van de huidige kinderkorting in de loon- en inkomstenbelasting. Het merendeel van de gezinnen dat recht heeft op een kindertoeslag krijgt daarover omstreeks 1 december bericht van de Belastingdienst. Alleen de VVD-fractie was tegen de omzetting van de kinderkorting in een kindertoeslag, omdat de hoogte daarvan afhankelijk wordt van het inkomen van de ouders. Overigens blijft de bestaande kinderbijslag bestaan. Deze bijslag is voor iedereen gelijk, onafhankelijk van het inkomen.
Inkomensgrens
Het kindgebonden budget wordt om te beginnen in 2008 per huishouden uitgekeerd. Vanaf 2009 zal het budget gaan bestaan uit een bedrag per kind. Eind maart volgend jaar maakt de regering bekend hoe groot deze toeslag per kind vanaf 2009 zal zijn. Gezinnen met een inkomen dat lager is dan 29.413 euro krijgen vanaf 2008 een maandelijkse toeslag. Boven deze inkomensgrens wordt de toeslag geleidelijk lager. Met een gezinsinkomen van 44.590 euro krijgt men geen kindertoeslag meer.
Motie
Het kindgebonden budget is al onder het kabinet Balkenende III voorgesteld om uitvoering te geven aan de motie-Crone. In deze motie werd gevraagd om het oplossen van de problemen die ouders met een laag inkomen hebben om hun recht op kinderkorting te verzilveren: wie weinig of geen belasting betaalt kan van een dergelijke korting niet of niet volledig profiteren.
Regelingen integreren
In het debat met minister Rouvoet voor Jeugd en Gezin en staatssecretaris De Jager van Financiën wierp senator Kuiper van de ChristenUnie, mede namens de SGP, de vraag op of de beide regelingen niet beter geïntegreerd kunnen worden. Volgens Kuiper kan dit met behoud van de inkomensafhankelijke en de niet van het inkomen afhankelijke componenten. Kuiper citeerde daarbij de Raad van State. Dit adviesorgaan van de regering heeft opgemerkt dat het gaat om twee wetten die beide dezelfde materie regelen, namelijk een financiële tegemoetkoming voor ouders met kinderen die te hunnen laste komen. Senator Kuiper meende dat de achterliggende principes: een generieke uitkering (AKW) en een uitkering naar draagkracht (KGB) behouden kunnen blijven.
Ook kinderbijslag inkomensafhankelijk
Mevrouw Ten Horn van de SP pleitte ook voor het ineenschuiven van de twee regelingen, maar dan zo dat ook de kinderbijslag inkomensafhankelijk wordt. Volgens de senator van de SP gaat het erom 'gewoon' geld te geven als ondersteuning voor de gezinnen met lage inkomens. Zij sprak ook namens de Partij voor de Dieren. Een pleidooi van de SP om gezinnen achteraf te compenseren voor de gemiste kinderkorting wees minister Rouvoet af, al noemde hij het een sympathieke gedachte.
Linkse reflex
VVD-senator Biermans noemde invoering van een inkomensafhankelijke kindertoeslag een 'linkse reflex'. Hij zei dat dit demotiverend werkt op mensen die willen gaan werken en zelf de kost willen verdienen. Volgens Biermans blijft de armoedeval bestaan: wie meer of beter betaald werk wil gaan doen wordt gestraft door verlies van de kindertoeslag. Ook had Biermans grote bezwaren tegen de uitvoeringskosten van de nieuwe regeling, die volgens hem in geen verhouding staan tot de totale kosten van de toeslagen zelf.
Vraagtekens
Mevrouw Linthorst zei dat de PvdA nog wel vraagtekens zet achter de invoering van een inkomensafhankelijke kindertoeslag. Zo zouden gezinnen zonder kinderen vaak beter af zijn dan gezinnen met kinderen, ook als het gezinsinkomen hoger is. Wij zien een duidelijk onderscheid tussen enerzijds de verkleining van inkomensverschillen tussen gezinnen met en gezinnen zonder kinderen via de kinderbijslag en de werkelijke kosten die voor het opvoeden van kinderen gemaakt moet worden waarvoor de kindertoeslag geldt, zei mevrouw Linthorst. Minister Rouvoet wees erop dat de nieuwe regeling vooral ook is bedoeld om gezinnen met meer dan een kind tegemoet te komen. CDA-senator mevrouw De Vries-Leggedoor stak de loftrompet op gezinnen met kinderen. Zij had grote waardering voor de invoering van de kindertoeslag, maar zette vraagtekens bij de uitvoering. Daar heeft het CDA grote zorgen over, zei mevrouw De Vries-Leggedoor.
Geen garantie
Staatssecretaris De Jager voorzag geen grote uitvoeringsproblemen dankzij de goede samenwerking tussen de Belastingdienst en de Sociale Verzekeringsbank. Maar een garantie dat alles vlekkeloos zal verlopen, kan ik niet geven, aldus de staatssecretaris.
Deel dit item: