De strategische adviesraden van Nederland zijn verdeeld over de kabinetsvoorstellen voor de toekomst van de advies- en kennisinfrastructuur. Dat blijkt uit de openbare schriftelijke inbreng van de veertien raden, die morgen in de Eerste Kamer zullen deelnemen aan het openbare gesprek met leden van de Eerste en Tweede Kamer.
Wel of geen clustering?
Het kabinet wil de huidige adviesraden clusteren tot vijf beleidsclusters om zodoende tot een meer integrale advisering te komen. Zo denkt het kabinet bijvoorbeeld aan een Raad voor de Fysieke Inrichting en Duurzaamheid waar de huidige VROM-raad, de Raad voor Verkeer en Waterstaat en de Raad voor het Landelijke Gebied, in op zouden moeten gaan. De eerst genoemde raden schrijven wel iets te zien in dit voorstel, maar de Raad voor het Landelijk Gebied vreest dat 'groen' dan verliest van 'rood' (bebouwing).
Uit de openbare bijdragen van de adviesraden blijkt duidelijk dat de opvattingen over deze kabinetsplannen verdeeld zijn, van positief tot zeer kritisch. De Kamerleden zullen het gesprek met de raden gebruiken om hun eigen gedachten verder vorm te geven voor een mogelijke discussie met het kabinet. Een aantal adviesraden heeft immers ook een zelfstandig adviserende functie voor de Staten-Generaal.
Programma
De openbare bijeenkomst, die plaatsvindt in de grote vergaderzaal van de Eerste Kamer, duurt van 10.00 tot 13.00 uur. Het eerste uur van de bijeenkomst is gereserveerd voor een gesprek met de voorzitter van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, de heer Van der Donk, en de Vice-President van de Raad van State, de heer Tjeenk Willink.
Deel dit item: