In de vergadering van dinsdag 4 maart houdt de Eerste Kamer de toekomst van de advies- en kennisinfrastructuur in Nederland tegen het licht in een beleidsdebat met minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De Eerste Kamer voelt zich nauw betrokken bij dit onderwerp, omdat een aantal adviesraden niet alleen adviezen uitbrengt aan de regering, maar ook aan het parlement. Er leeft een breed gedeeld gevoelen in de senaat dat de regering daarom niet eigenstandig, zonder overleg met het parlement, de advies- en kennisinfrastructuur kan aanpassen. De minister heeft eind januari aan de Tweede Kamer toegezegd een nieuwe visie te zullen presenteren voor het toekomstige adviesstelsel. De Eerste Kamer wil komende dinsdag de minister in elk geval een aantal aandachtspunten meegeven die in die notitie verwerkt moeten worden.
Nota Vernieuwing Rijksdienst
In de Nota Vernieuwing Rijksdienst, die centraal staat in het debat op 4 maart, heeft het kabinet Balkenende IV pijler 6 van het coalitieakkoord van CDA, PvdA en ChristenUnie uitgewerkt. Het motto van deze pijler is 'de overheid als bondgenoot en een dienstbare publieke sector'. In de visie van het kabinet is de dienstbare overheid ook een slagvaardige organisatie die met minder mensen meer kwaliteit levert. Vooral de uitdunning van het stelsel van adviesraden, een onderdeel van de Nota Vernieuwing Rijksdienst, heeft tot nu toe veel vragen opgeroepen. Al in juli 2007, kort na het verschijnen van een ambtelijke notitie van de secretarissen-generaal over dit thema, hebben de leden van de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Algemene Zaken in de Eerste Kamer hierover hun zorgen geuit in schriftelijke vragen aan de regering.
Gesprek met adviesraden
Op 30 november 2007 heeft een gezamenlijke openbare bijeenkomst van Eerste en Tweede Kamer plaatsgevonden, waarbij Kamerleden met de voorzitters van veertien strategische adviesraden van gedachten hebben gewisseld over hun toekomst. Nadien is er op 12 februari nog een gesprek geweest van Eerste Kamerleden met de ((adjunct-)directeuren van het Sociaal en Cultureel Planbureau, het Ruimtelijke Planbureau, het Milieu en Natuurplanbureau en het Centraal Planbureau.
Woordvoeders
Aan het beleidsdebat op 4 maart nemen namens de verschillende Kamerfracties de volgende senatoren deel: Schaap (VVD), mevrouw Bemelmans-Videc (CDA), Vliegenthart (SP), Putters (PvdA), Laurier (GroenLinks), Holdijk (SGP, mede namens de ChristenUnie) en Engels (D66).
Deel dit item: