Eerste Kamer stemt in met EU-richtlijn asielzoekers



Na een kort debat met staatssecretaris Albayrak van Justitie heeft de Eerste Kamer dinsdag 1 april 2008 ingestemd met het wetsvoorstel dat de inpassing regelt van een Europese richtlijn over asielzoekers in de Nederlandse regelgeving (30.925). Het betreft minimumnormen voor de erkenning en de status van onderdanen van derdelanden en staatlozen als vluchteling of als persoon die anderszins internationale bescherming behoeft. Ook de inhoud van de verleende bescherming is in de richtlijn geregeld en nu binnenkort van kracht in Nederland.

Kritisch

De fracties van CDA en VVD waren kritisch over de lange duur van het implementatieproces: de richtlijn is al bijna vier jaar geleden opgesteld. Maar mevrouw Broekers-Knol (VVD) en Franken (CDA) spraken er hun vertrouwen in uit dat het bij de invoering van het vervolg (tweede fase) sneller zal gaan. De staatssecretaris nam een suggestie over van senator Franken om kort na de presentatie van de tweede fase van het Europese asielbeleid over vorm en richting een debat te hebben met de regering. Mevrouw Broekers stipuleerde dat de VVD ervan uitgaat dat als gevolg van verdere Europese regelgeving de Nederlandse Vreemdelingenwet moet worden aangepast. De eerste fase die nu is afgerond heeft alleen geleid tot aanpassing van lagere regelgeving, zoals het Vreemdelingenbesluit.

Toezegging

Mevrouw Strik van GroenLinks, die ook sprak namens de SP, kreeg de toezegging dat de staatssecretaris nog eens nagaat hoe zij bij het asielbeleid de eenheid van het gezin zwaarder kan laten meewegen. Ook zal de staatssecretaris zich op aanraden van mevrouw Strik beraden op de positie van Afghaanse vrouwen die terug moeten naar hun land van herkomst, maar die inmiddels westerse leefgewoonten hebben aangenomen.

Uitdijende lappendeken

Oneens bleven mevrouw Strik en de staatssecretaris het over de uitleg van wat de Europese minimumnormen tot gevolg zullen hebben. Mevrouw Strik is bang dat de Europese normen ertoe leiden dat in sommige landen een tot nu toe ruimhartiger toelatingsbeleid restrictiever wordt. Mevrouw Meurs wees namens de PvdA-fractie nog eens op het gevaar van een uitdijende lappendeken als het asielbeleid steeds stukje bij beetje wordt aangepast. Zij ondersteunde het verzoek van de CDA-fractie voor een apart debat nadat de tweede fase van de Europese aanpak van het asielbeleid in juli 2008 bekend is geworden.


Deel dit item: