Op 1 en 2 februari 2015 vond te Riga, onder Lets voorzitterschap de COSAC-bijeenkomst van de voorzitters van de commissies van Europese Zaken van de parlementen van de Europese Unie plaats. De bespreking van twee thema's stond op de agenda: de prioriteiten van het Letse Voorzitterschap en de vooruitzichten van de Europese Commissie enerzijds en het Oostelijk Partnerschap anderzijds. Tijdens de bijeenkomst is daarnaast eveneens veel aandacht besteed aan de voortgang in het uitwerken van concrete stappen voor verdere samenwerking tussen nationale parlementen, zoals het delen van de geselecteerde prioriteiten uit het Commissiewerkprogramma, een 'groene kaart'-initiatief en de bespreking van de 'gele kaart'-procedure.
Voor de Eerste Kamer nam de heer Schrijver (PvdA), vicevoorzitter van de commissie EUZA, aan de bijeenkomst deel. Hij intervenieerde bij de sessie over het Oostelijk Partnerschap en vroeg de sprekers of de huidige tweevoudige aanpak van de EU ten aanzien van Rusland in het conflict in Oekraïne, namelijk sancties en dialoog, met elkaar in balans zijn. De drie keynote speakers gingen uitgebreid in op deze vraag. De heer Ahlin, voorzitter van het Zweedse Parlement, benadrukte daarbij dat de steun die de Europese Unie aan Oekraïne verleent eveneens een vorm van EU-beleid is waarmee gepoogd wordt invloed uit te oefenen op Rusland. Succesvolle politieke, juridische en economische hervormingen in de buurlanden van de EU, waaronder Oekraïne, zullen naar zijn inzicht eveneens op termijn een positief effect op Rusland hebben.
De COSAC-Voorzittersbijeenkomst nam bij consensus een verklaring aan over de huidige situatie in Oekraïne, waarin Rusland onder andere wordt opgeroepen om maatregelen te nemen om het conflict in Oekraïne te de-escaleren en waarin Oekraïne wordt aangespoord om de door de EU gewenste hervormingen door te voeren.
Deel dit item: