Eerste Kamer op dinsdag 24 oktober 2017



De plenaire vergadering van de Eerste Kamer op dinsdag 24 oktober duurt van 13.30 uur tot 22.00 uur. De Kamer stemt over het initiatiefvoorstel Doorverkoop toegangskaarten (31.461) waarover op 10 oktober 2017 gedebatteerd is. Daarna staan twee debatten op de agenda, namelijk een in verband met de tweede lezing van de grondwetswijziging voor de Caribische openbare lichamen (34.702) en een over een rapport over de werkwijze van de Eerste Kamer (CXXIV).

Hamerstuk: begeleid rijden 17-jarigen

Als hamerstuk staat een wetsvoorstel over begeleid rijden voor jongeren vanaf 17 jaar (34.693) op de agenda. 

Stemming initiatiefvoorstel Doorverkoop Toegangskaarten

De Eerste Kamer stemt over het initiatiefvoorstel Doorverkoop toegangskaarten. Het wetsvoorstel regelt dat toegangskaarten voor evenementen niet te koop mogen worden aangeboden en niet mogen worden verkocht tegen een hogere prijs dan de oorspronkelijke verkoopprijs. Het voorstel werd in de Eerste Kamer verdedigd door de Tweede Kamerleden Jasper van Dijk (SP) en Madeleine van Toorenburg (CDA). In het debat op 10 oktober 2017 liepen de meningen sterk uiteen. Sommige senatoren hadden forse twijfels over de juridische en praktische haalbaarheid van het wetsvoorstel en over de omvang van het probleem. Andere senatoren zagen in het voorstel een unieke kans om aan de naar hun mening ongewenste praktijken van doorverkoop en prijsopdrijving een eind te maken (Debat wetsvoorstel Doorverkoop toegangskaarten)

Debat grondwetswijziging Openbare lichamen Caribisch Nederland (2e lezing)

De Eerste Kamer debatteert dinsdagmiddag in tweede lezing over een Grondwetswijzing die de constitutionele basis legt voor de Caribische Openbare lichamen Bonaire, St. Eustatius en Saba en een kiescollege regelt voor de Eerste Kamer (34.702). De voorstellen zijn in eerste lezing in 2016 aangenomen door de Eerste Kamer. Voor grondwetswijzigingen zijn twee behandelingen in beide Kamers vereist: de eerste keer met een gewone meerderheid, de tweede met tweederde meerderheid.

Debat rapport werkwijze Eerste Kamer

De Eerste Kamer debatteert dinsdagmiddag en -avond over een rapport van de tijdelijke commissie Werkwijze Eerste Kamer. Die commissie werd op 27 september 2016 door de Kamer zelf ingesteld om een analyse te maken van en aanbevelingen te doen over de werkwijze van de Kamer. De commissie onder leiding van Ondervoorzitter Anne Flierman bracht op 11 juli 2017 verslag uit (Voorstellen aanpassingen werkwijze Eerste Kamer).

De commissie concludeerde dat er geen reden is om de werkwijze van de Eerste Kamer wezenlijk te herzien. Wel zijn op enkele punten verbeteringen mogelijk: betere informatie van de regering aan de Kamer over uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid van wetsvoorstellen, meer grip van de Kamer op het Europese wetgevingsproces, vastleggen van procedures voor parlementair onderzoek door de Kamer en openbaarheid van mondeling overleg in commissievergaderingen aan. Voor een aantal van deze verbeteringen is aanpassing van het Reglement van Orde nodig (rapport Tijdelijke Commissie Werkwijze Eerste KamerPDF-document).


Deel dit item: