De Eerste Kamer stemde dinsdag 18 oktober in meerderheid voor de Evaluatiewet Wet financiering politieke partijen. Na een korte derde termijn waarin senator Koffeman (PvdD) drie gewijzigde moties indiende, stemden de fracties van PvdA, GroenLinks, D66, SP, ChristenUnie, CDA, VVD en 50PLUS stemden voor, de fracties van OSF, Fractie-Nannninga, PvdD, Fractie-Otten, PVV, SGP, FVD en Fractie-Frentrop stemden tegen het wetsvoorstel. Ook is over vijf moties gestemd: de vijf moties zijn verworpen. Twee moties werden aangehouden.
Veel fracties maakten zich een week eerder zorgen over de uitvoerbaarheid van de wet. In de Tweede Kamer zijn negen amendementen aangenomen die het wetsvoorstel dusdanig veranderen dat er bijvoorbeeld veel extra administratief werk uit voortkomt dat niet altijd proportioneel is, volgens bijvoorbeeld de fracties van CDA, ChristenUnie en SGP. In het voorstel is sprake van een maximum van 100.000 euro aan de toegestane giften door personen. Wat GroenLinks betreft is dit maximum nog te hoog, terwijl de PvdD vroeg wat er gebeurt met erfenissen en legaten die het maximum overschrijden.
D66 en PvdA maakten zich zorgen of het voor partijen nog wel mogelijk is om met zusterpartijen in het buitenland samen te werken, als financiering vanuit het buitenland niet langer is toegestaan. Bovendien is in dit wetsvoorstel geen financiële ruimte gemaakt voor lokale partijen. Volgens de Fractie-Nanninga is dit discriminatie. Andere fracties, zoals de VVD, waren benieuwd hoe het wetsvoorstel zich verhoudt tot de aangekondigde, maar nog niet ingediende, Wet op de politieke partijen. Enkele fracties gaven bij voorbaat al aan tegen het wetsvoorstel te zullen stemmen. De PVV-fractie is van mening dat politieke partijen helemaal geen subsidies meer moeten krijgen. Volgens de Fractie-Otten is dit wetsvoorstel een verslechtering van de huidige wet.
De Wet financiering politieke partijen (de Wfpp) is op 1 mei 2013 in werking getreden. In 2017 en begin 2018 is de wet geëvalueerd door de Evaluatie- en Adviescommissie Wet financiering politieke partijen (de commissie-Veling), die op 1 februari 2018 haar eindrapport heeft uitgebracht. In dit eindrapport heeft de commissie-Veling een groot aantal aanbevelingen gedaan, die de positie van politieke partijen verder moeten versterken.
Dit wetsvoorstel heeft tot doel om de Wet financiering politieke partijen te wijzigen op een belangrijk deel van de door de commissie-Veling aanbevolen punten. Ook wordt in dit wetsvoorstel de motie-Jetten c.s. uitgewerkt, waarin de regering onder meer wordt verzocht de subsidie aan politieke partijen tot en met 2024 met 9 miljoen euro per jaar te verhogen en daarna structureel met nog eens 5 miljoen euro per jaar.
Deel dit item: