Kamervoorzitters nemen Jaarboek Parlementaire Geschiedenis 2022 in ontvangst



Op 15 november hebben Kamervoorzitters Bruijn en Bergkamp het Jaarboek Parlementaire Geschiedenis in ontvangst genomen uit handen van Thom de Graaf, vice-president van de Raad van State en voorzitter van de Stichting Parlementaire Geschiedenis.

Het Jaarboek staat dit keer in het teken van ‘Openbaarheid in politiek en bestuur’.

In haar toespraak “In een democratie is ‘daarom’ geen reden” ging Ineke Van Gent in op het belang van openheid geven op waarom-vragen van mensen. Dit is nodig om gezien en gehoord te worden en om mee te kunnen praten. Van Gent deed dit als voorzitter van het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding. Na de overhandiging van het boek hield Tweede Kamervoorzitter Bergkamp een toespraak waarin zij inging op de actualiteit van het thema openbaarheid. De overheid heeft hierin een plicht, maar openbaarheid kan leiden tot een spanningsveld tussen feiten en beeldvorming.

Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn ging tijdens de aanbieding van het Jaarboek kort in op de Wet open overheid (Woo) die op 1 mei 2022 in werking is getreden. Het doel van de Wet open overheid is dat meer overheidsinformatie openbaar wordt gemaakt. Ook de informatie van het parlement, de Eerste Kamer en Tweede Kamer, valt onder de Wet open overheid. Dat is een verandering ten opzichte van de vorige wet, de Wet openbaarheid van bestuur. Bruijn: “Ik kan natuurlijk alleen voor de Eerste Kamer spreken, maar de verdere openstelling van de besluitvorming bij politiek en bestuur én de actieve openbaarmaking dragen zeker bij aan grotere transparantie.”

Over het Jaarboek Parlementaire Geschiedenis

Het Jaarboek Parlementaire Geschiedenis wil in zo breed mogelijke kring belangstelling wekken voor de Nederlandse parlementaire geschiedenis. Het probeert dit te bereiken door naast wetenschappelijke bijvoorbeeld ook opiniërende artikelen op te nemen, een kroniek van het afgelopen parlementaire jaar en herinneringen aan onlangs overleden prominente politici. In het Jaarboek 2022 wordt onder anderen stilgestaan bij de oud-Eerste Kamerleden Van Thijn en Pais.

Recent hebben diverse kwesties, zoals de toeslagenaffaire en incidenten tijdens de langdurige kabinetsformatie van 2021-2022, geleid tot pleidooien voor meer transparantie als onderdeel van ‘een nieuwe bestuurscultuur’. Die pleidooien zijn niet nieuw. De praktijk wijst echter steevast uit dat politiek en bestuur meestal terugvallen op vertrouwelijkheid en beslotenheid, aldus de redactie van het Jaarboek 2022. De redactie heeft dit thema onder meer uitgewerkt in bijdragen over de ontwikkeling van de Archiefwet, de rol van klokkenluiders in de parlementaire geschiedenis, de publieke informatievoorziening vanuit het kabinet in tijden van crisis en de informatieplicht van de regering aan het parlement.


Deel dit item: