Senaat wil af van verhoogde heffing havermelk



De Eerste Kamer stemde dinsdag 7 november over zes van de acht moties die een week eerder tijdens de Algemene financiële beschouwingen (Afb) waren ingediend. Twee moties zijn aangenomen, vier moties zijn verworpen en twee moties zijn aangehouden. De Kamer nam een motie aan van de PvdD die het kabinet verzoekt om dranken zonder toegevoegde suikers niet langer onder de verhoogde heffing te laten vallen. De tweede aangenomen motie was van OPNL en verzoekt de regering om bij de Voorjaarsnota een "regioparagraaf' op te nemen waarbij invulling wordt gegeven aan het rapport 'Elke regio telt'.

Aangenomen moties

  • De motie-Koffeman verzoekt de regering de voorstellen zodanig aan te passen dat dranken zonder toegevoegde suikers niet langer onder de verhoogde heffing zullen vallen, en de Kamer daarover binnen drie maanden te berichten. Staatssecretaris Van Rij had de motie ontraden.
  • De motie-Van der Goot verzoekt de regering om bij de Voorjaarsnota een "regioparagraaf' op te nemen waarbij invulling wordt gegeven aan het rapport 'Elke regio telt'. Minister Kaag had de motie ontraden.

Verworpen moties

  • De motie-Koffeman verzoekt het kabinet met klem de btw op groenten en fruit zo snel mogelijk te verlagen en de subsidie voor schoolfruit in stand te laten, en die maatregel te bekostigen uit de onderuitputting van de landbouwbegroting. Staatssecretaris Van Rij ontraadde de motie.
  • De motie-Koffeman verzoekt de regering met voorstellen te komen om het schuldenleed van studenten uit de 'pechgeneratie' drastisch te verkleinen, de financiering daarvan te vinden in een versnelde afschaffing van fossiele subsidies, en de Kamer daarover binnen drie maanden te berichten. Minister Kaag had de motie ontraden.
  • De motie-Koffeman verzoekt de regering het advies van DB-Z dat gemengde boerderijen waar bijvoorbeeld varkens en kippen gehouden worden 'onwenselijk' zijn, zo spoedig mogelijk om te zetten in beleid ter voorkoming van nieuw pandemische dreigingen. Minister Kaag had senator Koffeman (PvdD) gevraagd de motie aan te houden tot de behandeling van de begroting van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.
  • De motie-Schalk verzoekt de regering de mogelijkheden te verkennen om organisatoren van grote evenementen met een hoog veiligheidsrisico of illegale acties waarbij grootschalige politie-inzet nodig is, te laten bijdragen aan de kosten voor politiecapaciteit, en de Kamer over de uitkomst te informeren. Minister Kaag had senator Schalk (SGP) gevraagd de motie aan te houden tot de behandeling van de begroting van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Aangehouden moties

  • De motie-Hartog verzoekt de regering om te kiezen voor constructievere manieren om goed financieel beheer binnen het Koninkrijk te bewerkstelligen, die niet tot beperking van de financiële ruimte voor de ontvangende landen leiden, via de uitgaven dan wel de inkomstenkant. Staatssecretaris Van Rij had senator Hartog (Volt) verzocht de motie aan te houden zolang de onderhandelingen nog gaande zijn.
  • De motie-Koffeman verzoekt het kabinet uiterlijk in de eerste helft van 2024 te komen met een resolutieplan zoals dat er is voor financiële instellingen, waarbij verschillende scenario's worden uitgewerkt, waaronder het scenario om KLM in voorkomende gevallen niet langer te steunen. Minister Kaag had de motie ontraden.

Algemene financiële beschouwingen 31 oktober

De Eerste Kamer hield dinsdag 31 oktober de jaarlijkse Algemene financiële beschouwingen (Afb) naar aanleiding van de Miljoenennota voor 2024. In de Miljoenennota is het overzicht opgenomen van de ontvangsten en uitgaven van de rijksbegroting voor het jaar 2024. Demissionair minister Kaag van Financiën en de demissionaire staatssecretarissen Van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst) en De Vries (Toeslagen en Douane) beantwoordden de vragen van de Kamer. Voor aanvang van het debat hadden Kaag en Van Rij op verzoek van de vaste commissie voor Financiën een overzicht gestuurd van de budgettaire gevolgen van de moties en amendementen die eerder en in het bijzonder vorige week tijdens de laatste reguliere vergaderdag van de Tweede Kamer voor de verkiezingen van 22 november a.s. zijn aangenomen. Tijdens de Afb van de Eerste Kamer zijn acht moties ingediend.



Deel dit item: