Op 18 maart 2024 vond de plenaire zitting van de Interparlementaire Commissie (IPC) van de Nederlandse Taalunie plaats in de Eerste Kamer. Dit was de eerste plenaire vergadering onder Nederlands voorzitterschap, dat twee jaar zal duren. In de ochtend was demissionair minister Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap aanwezig om vragen van leden te beantwoorden. Daarnaast lichtte hij de leden in over de afgelopen Comités van Ministers van de Taalunie. Ook werd er een toelichting gegeven over de werving van de nieuwe Algemeen Secretaris van de Taalunie. Naar alle waarschijnlijkheid zal in april bekend worden gemaakt wie aantreedt als de nieuwe Algemeen Secretaris. Tevens zal de Interparlementaire Commissie van de Taalunie op 22 april bij elkaar komen voor een feestelijke academische zitting in Antwerpen in het kader van het 100e Comité van Ministers.
In de ochtend beantwoordde demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Robbert Dijkgraaf vragen van de IPC-leden die vooraf waren ingediend bij het Comité van Ministers van de Taalunie.
Zo ging de vraag van Tweede Kamerlid Tielen (VVD) in op de internationalisering van het hoger onderwijs: "Wat vindt de minister een aanvaardbaar percentage Nederlandstalige studies in relatie tot de bevordering van de Nederlandse taal in de onderwijsgemeenschap?" De minister ging in zijn beoordeling niet zo ver om een exact percentage te noemen. Dit doen zij in Vlaanderen wel, waar 18 procent van de bacheloropleidingen en 15 procent van de masteropleidingen in het Nederlands dienen te worden aangeboden.
Tweede Kamerlid Welzijn (NSC) betrok een voorbeeld uit de praktijk in haar inbreng: "We herkennen het tegenwoordig allemaal, dat wanneer je op een terras in het Nederlands je een drankje bestelt, er wordt gevraagd English please. Hoe welkom vinden wij dit?" Dijkgraaf herkende zich in haar voorbeeld en benadrukte dat hij het van belang vindt dat de Nederlandse taal blijvend onder de aandacht wordt gebracht, evenals het stimuleren om Nederlands te spreken.
Tweede Kamerlid White (GroenLinks-PvdA) bevroeg de minister over het lerarentekort, en wilde weten in hoeverre dit ook een probleem is in Vlaanderen. Daar kampen ze volgens de minister helaas met hetzelfde probleem. White ging verder in op het lerarentekort in het Caribisch deel van het Koninkrijk en Suriname. De minister gaf als antwoord een toelichting op het programma Kibrahacha, een samenwerking tussen lerarenopleidingen en (basis)scholen om het onderwijs te versterken op Curaçao, Aruba en Sint-Maarten.
Het middagprogramma stond in het teken van het thema 'toenemende laaggeletterdheid'. Na een korte introductie van Luc Delrue, de Algemeen Secretaris a.i., over wat de Taalunie onderneemt op dit onderwerp, kwamen twee sprekers aan het woord.
Hanneke Propitius, directeur Stichting Lezen en Schrijven in Nederland, gaf een inkijkje in het leven van iemand die laaggeletterd is. Zij nam een ervaringsdeskundige mee, die op 52-jarige leeftijd terug de schoolbanken in is gegaan met hulp van zijn werkgever en nu weer volop mee kan doen in de maatschappij. Mathieu Vanhaelewyn, projectleider Plan Geletterdheid, zette uiteen hoe de situatie er in Vlaanderen uitziet. Hierbij ging hij niet alleen in op laaggeletterdheid, maar ook op laaggecijferdheid en de lage digitale geletterdheid, wat een steeds groter wordend probleem is.
Na de presentaties was er ruimte voor vragen en discussie. De sessie werd passend afgesloten met een oproep van de ervaringsdeskundige: "Vergeet niet wat u hier vandaag heeft gehoord wanneer u straks weer thuis bent, maar onderneem actie, dat maakt namelijk echt een verschil."
De IPC controleert de Nederlandse Taalunie (NTU), een beleidsorganisatie waarin Nederland, Vlaanderen en Suriname samenwerken op het gebied van de Nederlandse taal, het taalonderwijs en de letteren. Aan de bijeenkomst in Den Haag namen de Eerste Kamerleden Geerdink (VVD, delegatieleider), Bovens (CDA) en Janssen (SP) deel, samen met Tweede Kamerleden Kops (PVV), Vlottes (PVV), White (GroenLinks-PvdA), Tielen (VVD) en Welzijn (NSC). Vanuit het Vlaams parlement namen drie leden deel: Vandaele (N-VA), Segers (Vooruit) en Van de Wauwer (CD&V).
De vergadering terugkijken kan via onderstaande link.
Deel dit item: