Oorlogsslachtoffers herdacht door Staten-Generaal



De Eerste en Tweede Kamer der Staten-Generaal hebben zaterdag 4 mei 2024, Nationale Dodenherdenking, in het gebouw van de Tweede Kamer stilgestaan bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Zij deden dat bij de Erelijst van Gevallenen, waarop 18.000 namen van militairen en verzetsmensen staan die in de oorlog zijn omgekomen. Ook waren vertegenwoordigers van beide Kamers iaanwezig bij herdenkingen op andere plekken in Nederland, op 4 mei en op dagen in de week erna.


Herdenking Erelijst van Gevallenen

De plechtigheid werd geopend door Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma. Aansluitend sprak de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht, luitenant-generaal Frank van Spang. Na de toespraken droegen leerlingen van de Johan de Witt Scholengroep uit Den Haag gedichten voor, gevolgd door het omslaan van een bladzijde van de Erelijst van Gevallenen.

Vervolgens legden de Voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, Jan Anthonie Bruijn en Martin Bosma, een krans namens de Staten-Generaal. Demissionair minister-president Mark Rutte en demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen legden een krans namens de Ministerraad van het Koninkrijk, en leerlingen van de Johan de Wittscholengroep namens hun school. Aansluitend waren beide Kamervoorzitters aanwezig bij de herdenking in perscentrum Nieuwspoort.

Erelijst van gevallenen

De Erelijst van Gevallenen bevat van bijna 18.000 gevallenen de familienaam en voornamen, plaats en datum van geboorte, beroep of militaire rang, plaats en datum van sneuvelen of overlijden - voor zover bekend. Iedere dag wordt een bladzijde van de Erelijst van Gevallenen omgeslagen.

In 2010 heeft de Tweede Kamer de Erelijst van Gevallenen in samenwerking met het NIOD gedigitaliseerd, naar aanleiding van het vijftigjarig bestaan van de Erelijst. De digitale Erelijst is te vinden op www.erelijst.nl.


Nationale Herdenking

In de avond van 4 mei waren de Voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer en een groot aantal Eerste en Tweede Kamerleden aanwezig bij de Nationale Herdenking in de Nieuwe Kerk en bij het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam. De Kamervoorzitters legden een krans namens de Staten-Generaal.


Herdenking Soesterberg

Bij de herdenking van alle bij oorlogshandelingen omgekomen militairen van de Nederlandse Luchtmacht op de voormalige vliegbasis Soesterberg was de Staten-Generaal vertegenwoordigd door een delegatie van zes Eerste en Tweede Kamerleden. Na speeches van onder meer de minister van Defensie en de commandant der Luchtstrijdkrachten, werden kransen gelegd door diverse binnenlandse en buitenlandse instanties en vertegenwoordigers.


Jom Hasjoa Herdenking

Maandag 6 mei waren Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn en Gidi Markuszower, Ondervoorzitter van de Tweede Kamer, aanwezig bij de Jom Hasjoa Herdenking in de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam.


Herdenking Slag om Ypenburg

Op vrijdag 10 mei is in aanwezigheid van Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn en Tom van der Lee, Ondervoorzitter van de Tweede Kamer, de Slag om Ypenburg, ook wel bekend als de Slag om de Residentie, herdacht. De slag om vliegveld Ypenburg vond plaats op 10 mei 1940.


Deel dit item: