Wet actualisering diergezondheidsregels aangenomen



De Eerste Kamer heeft dinsdag 28 mei het voorstel aangenomen voor een wijziging van de Wet dieren op het gebied van dierenwelzijn; de Wet actualisering diergezondheidsregels. De fracties van SGP, D66, CDA, PVV, FVD, VVD, JA21, ChristenUnie, BBB en 50PLUS stemden voor het voorstel van demissionair minister Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De fracties van OPNL, GroenLinks-PvdA, Volt, SP, en PvdD stemden tegen. Ook is een motie van de PvdD aangenomen die de regering verzoekt binnen zes maanden met een voorstel te komen waarin de Europese richtlijn, die betrekking heeft op minimumnormen ter bescherming van varkens eisen zijn opgenomen, zodanig geïmplementeerd zal worden dat deze handhaafbaar is. Een tweede motie, van GroenLinks-PvdA, is verworpen. De motie verzocht de regering om voor het najaar van 2024 met maatregelen te komen waarmee dubbel betalen voor de belastingbetaler bij uitkoop van de veehouderijen wordt voorkomen.


Debat 21 mei

Het debat over het wetsvoorstel was op 21 mei en ging vooral over het amendement van de Tweede Kamer dat drie jaar geleden is aangenomen, en vervangen wordt door dit wetsvoorstel van Adema. Het zogeheten amendement Vestering houdt in dat dieren niet langer worden aangepast aan het systeem, maar dat het systeem wordt aangepast aan de behoeften van dieren. Tegenstanders van het wetsvoorstel spraken hun ongenoegen uit voor de route die de minister heeft gekozen met deze wijziging door de oorspronkelijk aangenomen wet niet uit te voeren. Tegelijkertijd vonden de voorstanders van het wetsvoorstel dat het meer recht doet aan de gewenste aanpassing van de regels voor het dierenwelzijn en de wensen en mogelijkheden van de landbouwsector.


Moties

Aangenomen moties

De motie-Visseren-Hamakers c.s. verzoekt de regering binnen zes maanden met een voorstel te komen waarin de Europese richtlijn, die betrekking heeft op minimumnormen ter bescherming van varkens eisen zijn opgenomen, zodanig geïmplementeerd zal worden dat deze handhaafbaar is. De motie was door de minister ontraden.

Verworpen motie

De motie-Kluit c.s. verzoekt de regering om voor het najaar van 2024 met een pakket maatregelen te komen waarmee voorkomen wordt dat de belastingbetaler dubbel moet betalen bij uitkoop van veehouderijen, te verstaan: zowel voor het subsidiëren van het vergroten van de dierwaardigheid in de veehouderij, als voor waardevermeerdering als gevolg daarvan bij de uitkoop van boerenbedrijven. De motie had van Adema het advies ‘Oordeel Kamer’ gekregen.


Over het wetsvoorstel

Het wetsvoorstel wijzigt de Wet dieren op verschillende onderdelen. Aanleiding voor wijziging van de Wet dieren zijn voortschrijdend inzicht en nieuwe ontwikkelingen voor de informatieplicht voor een houder van dieren bij een besmettelijke dierziekte. De voorgestelde wijzigingen hangen samen met het nationale wettelijke kader voor het diergezondheidsbeleid. Het wetsvoorstel is bedoeld ter vervanging van een in de Wet dieren bij amendement Vestering doorgevoerde wijziging. Tenzij dit wetsvoorstel wordt aangenomen, treedt de Wet dieren met het amendement Vestering in werking op 1 juli a.s. Het amendement houdt in dat dieren niet langer worden aangepast aan het systeem, maar dat het systeem wordt aangepast aan de behoeften van dieren.



Deel dit item: