Rondje Rechtsstaat 2024: Open Dag Eerste Kamer



De Eerste Kamer opent op zaterdag 8 juni 2024 de deuren voor publiek in het kader van het Rondje Rechtsstaat. Het Rondje Rechtsstaat vindt plaats tijdens de Week van de Rechtsstaat. Tussen 10.00 en 16.00 uur is het mogelijk een bezoek te brengen aan het gebouw van de Eerste Kamer, waar zich een belangrijk deel van het wetgevingsproces afspeelt.

Eerste Kamer in actie

De route brengt bezoekers langs verschillende plekken in het gebouw. Neem als een écht Eerste Kamerlid plaats in een van de commissiekamers. Daar legt presentatrice Sosha (bekend van o.a. Klokhuis) in een speciale film alles uit over de Eerste Kamer! Daarna loop je door naar een van de belangrijkste plekken in het gebouw: de plenaire zaal. Vanaf de publieke tribune kunt u Kamerleden in actie zien tijdens het Interparlementair Koninkrijksoverleg (IPKO). Het Interparlementair Koninkrijksoverleg (IPKO), de overlegstructuur van de parlementen van de landen van het Koninkrijk, vindt tweemaal per jaar plaats. Zowel Eerste als Tweede Kamerleden als leden van de Staten van Aruba, Curacao en Sint-Maarten nemen deel aan het IPKO.

Langs de route staan medewerkers die je alles kunnen vertellen over het verhaal van de Eerste Kamer en de rol van de Eerste Kamer binnen onze rechtsstaat. De entree is aan Kazernestraat 52 in Den Haag, het bezoek is gratis en aanmelden vooraf is niet nodig.


Week van de Rechtsstaat & Rondje Rechtsstaat

Van dinsdag 4 juni tot en met zaterdag 8 juni vindt in Den Haag de tweede Week van de Rechtsstaat plaats. Acht instituten organiseren in die week activiteiten voor het brede publiek en voor geïnteresseerde professionals rondom het thema ‘Rechtsstaat’. De Eerste en Tweede Kamer, de Raad voor de rechtspraak, het Kabinet van de Koning, de Hoge Raad, de Raad van State, de Autoriteit Persoonsgegevens en de Academies voor Wetgeving en Overheidsjuristen openen op zaterdag 8 juni de deuren voor het grote publiek. Breng een bezoek, maak kennis met de professionals en krijg informatie over hoe een wet tot stand komt, hoe een rechter tot zijn uitspraak komt en welke rol de verschillende instituties spelen in onze democratische rechtsstaat.


Deel dit item: