7-10 juni: Interparlementair Koninkrijksoverleg in Eerste Kamer



Het halfjaarlijkse Interparlementair Koninkrijksoverleg (IPKO) wordt dit jaar gehouden van vrijdag 7 juni tot en met maandag 10 juni in Den Haag. De gesprekken van de Staten-Generaal met delegaties van de Staten van Aruba, Curaçao en Sint Maarten worden geleid door Wieke Paulusma (D66), fungerend voorzitter van de commissie voor Koninkrijksrelaties van de Tweede Kamer. Op de agenda staan armoedebestrijding, onderwijs, bestrijding grensoverschrijdende criminaliteit en ondermijning, veiligheid en leefbaarheid in wijken, het democratisch tekort, het slavernijverleden en de beschikbaarheid en toegang tot EU-fondsen.


Programma

Op vrijdag 7 juni is de openingsbijeenkomst. Het IPKO brengt die dag ook een werkbezoek aan Amsterdam-Noord. Het interparlementair overleg eindigt maandag 10 juni met de vaststelling en ondertekening afsprakenlijst en een gezamenlijke persconferentie. Gedurende het jaar wordt de uitvoering van de gemaakte afspraken door de delegatieleiders van de vier landen gemonitord. De vergaderingen vinden plaats in het gebouw van de Eerste Kamer.

Vrijdag 7 juni

09.30-11.30 uur Opening en presentaties

Zaterdag 8 juni

09.30-10.50 uur Armoede-indicatoren en -bestrijding

12.00-12.30 uur Onderwijs

14.00-15.45 uur Criminaliteit, corruptie, ondermijning, onveiligheid, verwevenheid onder- en bovenwereld en samenwerking binnen het Koninkrijk gericht op de bestrijding hiervan en aansluitend veilige en leefbare wijken

16.45-17.15 uur Democratisch tekort

Maandag 10 juni

09.30-11.30 uur Nationaal Slavernijmuseum en aansluitend toegang van de landen Aruba, Curaçao en Sint Maarten tot EU-fondsen

14.15-16.00 uur Vaststellen IPKO-afsprakenlijst, ondertekening afsprakenlijst en persconferentie


Over IPKO

Het Interparlementair Koninkrijksoverleg (IPKO) is de overlegstructuur van de parlementen van de landen van het Koninkrijk. Dit overleg vindt twee keer per jaar plaats. In januari in een van de Caribische landen van het Koninkrijk, in juni in Den Haag. Het IPKO is bedoeld als instrument voor directe communicatie en persoonlijke ontmoetingen tussen de leden van de parlementen in het Koninkrijk der Nederlanden. Tijdens dit overleg wisselen delegaties informatie en standpunten uit en is er ruimte voor persoonlijk overleg over tal van onderwerpen die de landen aangaan. Het eerste overleg dateert al uit 1970 met als partners Nederland, de Nederlandse Antillen en Suriname. Na 1975, het jaar waarin Suriname onafhankelijk werd, vonden de ontmoetingen tussen Nederland en de Nederlandse Antillen plaats. In 1986, het jaar waarop Aruba de Status Aparte kreeg, is het aantal partners weer op drie gekomen. Sinds 10 oktober 2010, de ontbinding van de Nederlandse Antillen, bestaat het IPKO uit de parlementen van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en Nederland.

De overleggen tussen de delegaties zijn grotendeels openbaar. Onderstaande overleggen zijn te volgen via de livestream van de Eerste Kamer.


Deel dit item: