Interparlementair Koninkrijksoverleg afgerond met ondertekening Afsprakenlijst



Van vrijdag 7 tot en met maandag 10 juni vond in de Eerste Kamer het Interparlementair Koninkrijksoverleg (IPKO) plaats. Delegaties van de Staten van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en de Staten-Generaal overlegden over thema's die de landen van het Koninkrijk gezamenlijk raken. Onder leiding van Wieke Paulusma, voorzitter van de vaste Tweede Kamercommissie voor Koninkrijksrelaties, spraken de deelnemers over armoedebestrijding, onderwijs, bestrijding grensoverschrijdende criminaliteit en ondermijning, veiligheid en leefbaarheid in wijken, het democratisch tekort in het Koninkrijk, het slavernijverleden, en beschikbaarheid en toegang van de Caribische landen tot EU-fondsen.

De delegaties spraken tijdens plenaire bijeenkomsten, maar hadden ook geregelde 'break out-sessies' en brachten een werkbezoek aan de Sociale Markt en Buurtcentrum Van der Pek in Amsterdam-Noord. Ook spraken zij in Amsterdam-Noord met de WijkKliniek, een instelling voor ouderenzorg in Amsterdam Zuidoost. Op zaterdag waren 20 Caribische studenten die in Nederland wonen en studeren uitgenodigd om in kleine groepjes met Kamer- en Statenleden over hun ervaringen in het Nederlandse onderwijs te vertellen. Zij spraken onder meer over de cultuurschok die zij bij verhuizing naar Nederland ervaren. Tijdens IPKO waren er ten slotte diverse presentaties en gesprekken met deskundigen als Benedikt Goderis, van het Sociaal en Cultureel Planbureau, Glenn Thodé, voormalig voorzitter van de Commissie sociaal minimum Caribisch Nederland en de kwartiermakers en opdrachtgevers van het Nationaal Slavernijmuseum.

Tijdens de afsluitende persconferentie dankte Paul Rosenmöller, voorzitter van de Eerste Kamercommissie van Koninkrijksrelaties, alle leden. 'Dankzij de goede voorbereiding hadden we vruchtbare discussies, ook over gevoelige zaken zoals het slavernijverleden. Er zijn concrete afspraken gemaakt over bijvoorbeeld de geschillenregeling en andere zaken.'


Deel dit item: