Nieuws uit de commissies van 11 juni 2024



Een aantal Eerste Kamercommissies heeft op dinsdag 11 juni 2024 vergaderd over de voortgang van de behandeling van wetsvoorstellen en over andere zaken. De belangrijkste besluiten staan hieronder. De volledige besluitenlijst staat in de zogenoemde korte aantekeningen van de betreffende commissies.


Schriftelijke inbreng

Kwaliteitsbekostiging hoger onderwijs

De VVD-fractie (Geerdink) leverde in de commissie voor Cultuur, Onderwijs en Wetenschap inbreng voor verslag. De commissie sprak de intentie uit om 18 juni 2024 de nadere procedure van dit wetsvoorstel te bespreken.

Pensioenstelsel

De 50PLUS-fractie (Van Rooijen) leverde in de commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid inbreng voor schriftelijk overleg over de transitie naar het nieuwe pensioenstelsel en over het invaren van pensioen.

Bemanning zeeschepen

De fractie van de BBB (Van Langen-Visbeek) leverde in de commissie voor Infrastructuur, Waterstaat en Omgeving schriftelijke inbreng voor verslag.

Verlenging beslistermijnen asiel- en nareiszaken

In de commissie voor Immigratie & Asiel/JBZ-raad leverden de fracties van de BBB (Griffioen), GroenLinks-PvdA en Volt gezamenlijk (Karimi/Perin-Gopie), het CDA (Van Toorenburg), D66 (Dittrich) en de ChristenUnie (Huizinga) schriftelijke inbreng voor verslag.

Nicotineproducten zonder tabak

In de commissie Volksgezondheid, Welzijn en Sport leverden de fracties van GroenLinks-PvdA (Van Gurp), SP (Van Aelst) en PvdD (Koffeman) gezamenlijk en de fracties van de VVD (Kaljouw), D66 (Moonen) en PVV (Bezaan) schriftelijke inbreng voor verslag.


Plenair

Wet betaalbare huur

In de commissie voor Binnenlandse Zaken leverden de fracties van de BBB (Kemperman), VVD (Meijer), CDA (Rietkerk), ChristenUnie (Talsma) en 50PLUS (Van Rooijen) schriftelijke inbreng voor verslag. De commissie herbevestigde haar besluit dat zij het wetsvoorstel gereed acht voor plenaire behandeling op dinsdag 18 juni 2024, onder voorbehoud dat de nota naar aanleiding van het tweede verslag uiterlijk vrijdag 14 juni 2024 is ontvangen. De week erna, 25 juni 2024, zal er over het wetsvoorstel worden gestemd.

Ordebeleid criminele vreemdelingen

De commissie voor Immigratie & Asiel/ JBZ-raad heeft het wetsvoorstel aangemeld voor plenaire behandeling.


Europa

Beslechting investeringsgeschillen in de Europese Unie

In de commissie voor Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking leverden de fracties van GroenLinks-PvdA (Karimi) en PvdD (Koffeman) schriftelijke inbreng over het EU-standpunt voor aanvullende voorschriften bij de beslechting van investeringsgeschillen binnen het CETA-handelsverdrag.


Overig

Staatscommissie Demografische Ontwikkelingen

De commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid zal de Staatscommissie Demografische Ontwikkelingen uitnodigen voor een gesprek. Dit zal gebeuren na de beraadslaging in de Tweede Kamer, verwachting is na het zomerreces.

Profijtbeginsel watersysteemheffing

De commissie voor Infrastructuur, Waterstaat en Omgeving zal op 9 juli 16.00-17.00 uur een technische briefing over het wetsvoorstel Toepassing profijtbeginsel bij de watersysteemheffing houden.

Technische briefing Verantwoordingsdag

De president van de Algemene Rekenkamer, Pieter Duisenberg, gaf samen met Algemene Rekenkamer-leden Ewout Irrgang en Barbara Joziasse een technische briefing aan de commissie voor Financiën.

Zelfmoordpreventie

De commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport zal 25 juni 2024 in gesprek gaan met de Stichting 113 Zelfmoordpreventie.

Voorjaarsnota 2024

In de commissie voor Financiën is beslist dat er geen apart artikel 51-debat zal worden gehouden over de Voorjaarsnota 2024. De suppletoire begrotingen bij de Voorjaarsnota 2024 zullen na ontvangst door de Eerste Kamer in de commissies worden geagendeerd. Daarin zal worden beslist of plenaire behandeling gewenst is. Kort na de Algemene Politieke Beschouwingen in de Tweede Kamer zal een gecombineerd plenair debat over de APB en de regeringsverklaring in de Eerste Kamer worden gehouden.


Deel dit item: