Nieuws uit de commissies van 18 juni 2024



Een aantal Eerste Kamercommissies heeft op dinsdag 18 juni 2024 vergaderd over de voortgang van de behandeling van wetsvoorstellen en over andere zaken. De belangrijkste besluiten staan hieronder. De volledige besluitenlijst staat in de zogenoemde korte aantekeningen van de betreffende commissies.


Schriftelijke inbreng

Wet gemeentelijke instrumenten warmtetransitie

De commissie voor Economische Zaken en Klimaat en voor Binnenlandse zaken heeft besloten dat inbreng voor het verslag wordt geleverd door de leden van de fracties BBB (Lievense), D66 (Aerdts), PVV (Van Strien), ChristenUnie (Holterhues), PvdD (Visseren-Hamakers), JA21 (Baumgarten) en OPNL (Van der Goot).

Overleg rectoren universiteiten over wetenschappelijke integriteit en onafhankelijkheid

De commissie voor Financiën heeft besloten dat inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de fracties van GroenLinks-PvdA (Martens), mede namens de VVD, en door de JA21-fractie (Baumgarten).

Uitbreiding strafbaarheid spionageactiviteiten

De commissie voor Justitie en Veiligheid heeft besloten dat inbreng voor verslag wordt geleverd door de leden van de facties van GroenLinks-PvdA (Veldhoen), mede namens de PvdD, D66 (Dittrich) en de PVV (Bezaan).

Mensenrechten in het buitenlands beleid

De commissie voor Justitie en Veiligheid heeft besloten dat inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de leden van de fracties van GroenLinks-PvdA (Veldhoen), mede namens D66 en de PvdD.


Hamerstukken

De commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap meldt de wijziging op de Wet op hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW) met als doel het schrappen van de wettelijke grondslag voor kwaliteitsbekostiging in het hoger onderwijs, aan als hamerstuk.

De commissie van Financiën meldt het Voorstel van Rijkswet Wijziging Belastingregeling Nederland en Curacao in verband met implementatie Base Erosion and Profit shifting project aan als hamerstuk.

De commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap meldt Wet NLQF, die een wettelijke grondslag biedt aan het kwalificatieraamwerk NLQF, de generieke inschaling van formele opleidingen in het NLQF en de verplichte vermelding van het NLQF-niveau en het daaran gerelateerde EQF-niveau diploma's van formele opleidingen biedt, aan als hamerstuk.

De commissie van Justitie & Veiligheid biedt de wijziging op Wet gegevensverwerking door samenwerkingsverbanden waarbij parlementaire betrokkenheid bij aanwijzing samenwerkingsverbanden gewaarborgd blijft, als hamerstuk aan.


Overig

De commissie voor Infrastructuur, Waterstaat en Omgeving had een technische briefing door ambtenaren van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat over de Milieueffectrapportage.

Terugkijken kan hier.

De commissies Justitie en Veiligheid en Binnenlandse Zaken had een gesprek met Staatscommissie rechtsstaat.

Terugkijken kan hier.


Deel dit item: