Staatscommissie rechtsstaat in gesprek met senatoren



De commissies voor Justitie & Veiligheid en voor Binnenlandse Zaken gingen op dinsdag 18 juni in gesprek met leden van de Staatscommissie rechtsstaat. De staatscommissie presenteerde 10 juni haar eindrapport ‘De gebroken belofte van de rechtsstaat’ en gaf daar in gesprek met senatoren een korte toelichting op.

In het rapport wordt gesteld dat de rechtsstaat langdurig door de overheid is verwaarloosd en dat burgers onvoldoende zijn beschermd tegen overheidshandelen. Gesprekken met burgers vormden de basis voor tien verbetervoorstellen voor de rechtsstaat. Deze voorstellen zijn gericht aan het parlement, de regering, de rechtspraak en overheidsorganisaties met veel contact met burgers. De afvaardiging van de staatscommissie benoemde het bijzondere opdrachtgeverschap van het onderzoek; de regering, Eerste Kamer en Tweede Kamer en de rechtspraak gaven samen opdracht voor dit rapport en dat is een unicum in de parlementaire geschiedenis.

De senatoren bedankten en complimenteerden de onderzoekers voor het rapport en vroegen onder andere of wantrouwen de kloof tussen burger en overheid heeft vergroot. Ook werd gevraagd hoe een nieuwe toeslagenaffaire in de toekomst kan worden voorkomen, en in welke mte vereenvoudiging van wetgeving kan helpen. Het gesprek ging verder over rechtsstatelijk leiderschap en een ‘rode kaart’ voor uitvoeringsorganisaties als ze te maken krijgen met wetgeving die rechtsstatelijk niet kan. De leden van de fracties gaven aan de aanbevelingen uit het rapport actief te willen oppakken, te beginnen met het opstellen van een rechtsstaatagenda in samenwerking met de staatsmachten en de Hoge Colleges van Staat.

U kunt het gesprek tussen de Staatscommissie rechtsstaat en senatoren hier terugkijken.

Het rapport van de Staatscommissie rechtsstaat is hier te lezen.


Deel dit item: