Nieuws uit de commissies van 25 juni 2024



Een aantal Eerste Kamercommissies heeft op dinsdag 25 juni 2024 vergaderd over de voortgang van de behandeling van wetsvoorstellen en over andere zaken. De belangrijkste besluiten staan hieronder. De volledige besluitenlijst staat in de zogenoemde korte aantekeningen van de betreffende commissies.


SCHRIFTELIJKE INBRENG

Europese industriële defensiestrategie

In de commissie voor Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking is besloten dat de leden van de fracties BBB (Van Gasteren), VVD (Petersen), ChristenUnie (Huizinga) en PvdD (Koffeman) inbreng voor nader schriftelijk overleg leveren.

Agenda van de Milieuraad van 17 juni

In de commissie voor Infrastructuur, Waterstaat en Omgeving is besloten dat, naar aanleiding van de brief van 21 mei 2024 van de ministers Harbers van I&W en Jetten voor Klimaat en Energie, de fractie van de BBB (Van Langen-Visbeek) inbreng levert voor schriftelijk overleg.

Kinderopvangtoeslag voor Oekraïense ontheemden

In de commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid is besloten dat de fracties van BBB (Griffioen) en de SGP (Schalk) inbreng leveren voor het verslag.

Programma Vereenvoudiging inkomensondersteuning voor mensen

In de commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid is besloten dat de fractie van de SP (Van Aelst-Den Uijl) inbreng voor nader schriftelijk overleg levert.

Toezegging herziene inrichting van de asielprocedure en de asielketen

In de commissie voor Immigratie & Asiel is besloten de fractie D66 (Van Meenen) inbreng levert voor schriftelijk overleg.

Verzamelwet VWS

In de commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport is besloten dat de fractie van de BBB (Lievense) inbreng levert voor het tweede verslag.


PLENAIR

De commissie voor Financiën verzoekt de Wijziging begrotingsstaten Financiën en Nationale Schuld 2024, mits de Tweede Kamer donderdag 27 juni 2024 instemt, de procedure dinsdag 2 juli vast te stellen. Zo kan er een optie voor plenaire behandeling op 8 of 9 juli worden opengehouden.


OVERIG

De commissie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid had een kennismakingsgesprek met de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Simon Sibma, Diana Starmans en Hellen van Dongen – allen lid van het Raad van Bestuur van SVB – gingen in gesprek over het optimaliseren van werkprocessen, zorgen om toenemende complexiteit en een oproep voor meer oog voor uitvoerbaarheid.

  • Terugkijken? Klik hier

De commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport had een gesprek met Stichting 113 zelfmoordpreventie. Er werd gesproken over de missie van de stichting, de inzet van preventiebeleid en kwetsbare groepen.

  • Meer weten? Klik hier
  • Terugkijken? Klik hier

De commissie voor Economische Zaken en Klimaat kreeg een technische briefing over de Energiewet. Het gesprek ging over de impact van de wet op netcongestie, bescherming van de consument en internationale samenwerking en uitwisseling.

  • Terugkijken? Klik hier

Deel dit item: