Voorzitter Eerste Kamer legt krans bij Herdenking Slavernijverleden



Op maandag 1 juli is het Nederlands Slavernijverleden herdacht bij het Nederlandse Slavernijmonument in het Oosterpark in Amsterdam. Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn legde namens de Eerste Kamer een krans bij het monument van de Surinaamse kunstenaar Erwin de Vries.

Op 1 juli 1863 nam Nederland een wet aan die de afschaffing van de slavernij regelde. Na een overgangsperiode kwam de daadwerkelijke afschaffing van de slavernij tien jaar later, in 1873. Op 1 juli 2023 was dat 150 jaar geleden. Die dag bood koning Willem-Alexander in zijn toespraak excuses aan voor het Nederlandse slavernijverleden. De 150-jarige afschaffing van de slavernij betekende ook de start van een herdenkingsjaar met vele activiteiten en evenementen waarbij is stilgestaan bij de geschiedenis en de doorwerking ervan in het heden.

Met de Nationale Herdenking op 1 juli 2024 is het herdenkingsjaar officieel afgesloten. Minister-president Mark Rutte legde op zijn laatste werkdag een krans namens het demissionaire kabinet, waarvan tien leden aanwezig waren. De circa 1.000 aanwezigen werden verder toegesproken door onder andere Linda Nooitmeer, voorzitter NiNsee, demissionair minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, en burgemeester Femke Halsema van Amsterdam.

De Nationale Herdenking Nederlands Slavernijverleden wordt georganiseerd door het NiNsee, dat kennis rondom de gedeelde geschiedenis van het slavernijverleden verzamelt, beheert en deelt. Naast de herdenking is op het Museumplein in Amsterdam op 1 juli het ‘verbreken van de ketenen’ gevierd tijdens het Keti Koti Festival.


Deel dit item: