Aan de vooravond van de NAVO-top van geallieerde staatshoofden en regeringsleiders kwamen de delegatieleiders van de 32 NAVO-lidstaten en Oekraïne bijeen, samen met 23 parlementsvoorzitters om het belang van de parlementaire dimensie van de NAVO te onderstrepen en stil te staan bij de 75e verjaardag van de NAVO. Vanuit Nederland namen Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma en delegatieleider Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA) op 8 en 9 juli 2024 deel aan deze Voorzittersconferentie van de NAVO Parlementaire Assemblee die was georganiseerd door de Amerikaanse delegatie van de NAVO-assemblee in het Capitool, de zetel van het Amerikaanse Congres. De parlementsvoorzitters spraken over de belangrijkste prioriteiten voor het bondgenootschap, waaronder steun voor Oekraïne; versterkte afschrikking en verdediging; en het aanpakken van toenemende autoritaire dreiging.


Gedeelde waarden

Congreslid Michael Turner, leider van de Amerikaanse delegatie, opende de vergadering met een verwijzing naar de gevolgen van de Russische inval in Oekraïne. Hij zei dat de inval had geleid tot intensievere samenwerking en het toetreden van Zweden en Finland, in tegenstelling tot verdeeldheid van de NAVO zoals Poetin geloofde. Gerald E. Connolly, President van de Parlementaire Assemblee van de NAVO, ging in op het 75-jarige bestaan van de NAVO: "Het NAVO-Handvest herinnert ons aan wie we zijn en waarom dit bondgenootschap 75 jaar later nog steeds bestaat. We zijn een collectief dat zich inzet voor democratische waarden. Dit zijn gedeelde waarden." Ruslan Stefanchuk, de Oekraïense parlementsvoorzitter, veroordeelde de Russische raketaanvallen daags tevoren op een kinderziekenhuis in Kyiv en riep de aanwezigen op Oekraïne te blijven steunen, niet alleen met humanitaire hulp maar ook met luchtverdedigingssystemen, vliegtuigen en langeafstandsraketten.

NAVO hoeksteen collectieve verdediging

Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma sprak over de NAVO als hoeksteen voor de collectieve verdediging en bescherming van Nederland: "Ons land maakt al vanaf het begin deel uit van dit bondgenootschap, en de NAVO betekent meer dan alleen militaire samenwerking. Toen Nederland in 1953 werd geconfronteerd met enorme overstromingen was het de NAVO die hulp bood door materiaal en soldaten te sturen om de mensen in het rampgebied te helpen en onze dijken te versterken. We zijn daar voor altijd dankbaar voor." De oorlog in Oekraïne heeft ons allemaal wakker geschud en ons er tegelijkertijd aan herinnerd hoe belangrijk dit bondgenootschap is. Niet alleen voor onze veiligheid, maar ook voor onze vrijheid en democratie voegde hij daaraan toe. "Het begon vijfenzeventig jaar geleden hier in Washington D.C. Laten we dit bondgenootschap hier vandaag op deze top koesteren voor de komende vijfenzeventig jaar en langer," sloot Bosma af.


Drie prioriteiten van de NAVO

Voorafgaand aan de bijeenkomst organiseerde de Amerikaanse delegatie een receptie in het Congres. Tijdens deze ontvangst werden de 260 aanwezigen welkom geheten door Mike Johnson, de Voorzitter van het Amerikaanse huis van Afgevaardigden, en Michael Turner, de Amerikaanse delegatieleider. Ook NAVO Secretaris-Generaal Jens Stoltenberg sprak de deelnemers toe. Hij benadrukte de drie prioriteiten die tijdens de NAVO-top op de agenda zouden staan: de lange termijn steun aan Oekraïne, het versterken van de gezamenlijk afschrikking en verdediging en het vergroten van de rol van de NAVO bij het verdedigen van gedeelde democratische waarden. Na de Voorzittersconferentie kwamen de delegatieleiders in de Standing Committee bijeen. Zij stemden in met het overnemen van het Presidentschap van de Assemblee door Gerald E. Connolly (Verenigde Staten) in verband met het vertrek van zittend President Michal Szczerba (Polen) naar het Europees Parlement.


Overig

Aansluitend aan de Voorzittersconferentie nam Jesse Klaver deel aan de Standing Committee , het overleg van de delegatieleiders van de parlementaire assemblee van de NAVO (NAVO PA) . En marge van de bijeenkomst sprak de Nederlandse delegatie met ambassadeur Birgitta Tazelaar.

Via deze link kunt u de vergadering terugkijken.


Deel dit item: