Deze week gaat de Eerste Kamer met reces. De laatste vergaderdag, dinsdag 9 juli, was er een Zomerreceptie voor senatoren, medewerkers, vertegenwoordigers van de andere Hoge Colleges van Staat en journalisten.

Tijdens die bijeenkomst blikte Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn terug op de meest in het oog springende plenaire debatten van het afgelopen seizoen – van Spreidingswet tot Wet betaalbare huur. Hij haalde ook de momenten aan dat interpellaties zorgden voor spannende momenten in de senaat die in juni 2023 opnieuw werd geïnstalleerd.

Dit jaar sneuvelde een record: de Eerste Kamer verwierp vijf wetswijzigingsvoorstellen op de circa 250 jaarlijks ingediende wetsvoorstellen, het hoogste aantal verworpen wetsvoorstellen sinds 1945. Waar voorheen uitvoeringsorganisaties en deskundigen vooral naar de senaat kwamen om commissies te informeren, trokken senatoren er dit jaar vaker op uit. Ze bezochten uitvoeringsorganisaties als het UWV en belangenorganisaties. Nieuw dit jaar waren de bezoeken aan de andere Hoge Colleges van Staat, waarbij ervaringen en ideeën werden uitgewisseld.

Vooruitblikkend op het nieuwe parlementaire jaar zei de Eerste Kamervoorzitter uit te kijken naar de kennismakingsgesprekken met nieuwe bewindslieden en het voortzetten van de rechtsstaatsagenda, waarbij de Eerste Kamer aandacht blijft houden voor het perspectief van de burger. Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen op dinsdag 8 oktober zullen de senatoren de eerste wetsvoorstellen van het nieuwe kabinet in behandeling nemen. De eerste vergaderdag na de zomer is dinsdag 10 september. Dat is ook de laatste vergaderdag van het huidige parlementaire jaar. Het nieuwe parlementaire jaar begint op Prinsjesdag, een week later, op 17 september.


Deel dit item: