Programma Open Monumentendag Eerste Kamer



Iedereen is welkom om op zaterdag 14 september het gebouw van de Eerste Kamer te bezoeken in het kader van Open Monumentendag. Prinsjesdag vindt dit jaar in dezelfde week plaats. Daarom staat Open Monumentendag in de Eerste Kamer in het teken van Prinsjesdag.

Zo is er een tentoonstelling te zien van 50 jaar Prinsjesdag door de lens van fotograaf Hans Kouwenhoven, kunnen kinderen kroontjes knutselen en is er een mogelijkheid om jezelf te fotograferen op de originele stoelen uit de Ridderzaal. Eerste Ondervoorzitter Mei Li Vos heet de bezoekers welkom en medewerkers van de Eerste Kamer staan de hele dag klaar om alles te vertellen over het gebouw en het werk van de Kamer.

Bovendien kun je je als bezoeker helemaal inleven als Eerste Kamerlid door plaats te nemen in de originele groene bankjes uit de plenaire zaal van de Eerste Kamer aan het Binnenhof. Sinds de renovatie van de Eerste Kamer in de zomer van 2021 begon, zijn de bankjes tijdelijk verdwenen voor restauratie. Speciaal voor Open Monumentendag worden ze als souvenir overgebracht naar de tijdelijke huisvesting van de Eerste Kamer.


Thema Prinsjesdag

Hans Kouwenhoven fotografeerde vanaf 1970 elk jaar de Verenigde Vergadering der Staten-Generaal op Prinsjesdag. Onvermoeibaar legde hij de rituelen, tradities én veranderingen van Prinsjesdag vast.

In de tentoonstelling Leden van de Staten-Generaal: Vijftig jaar Prinsjesdag door de lens van Hans Kouwenhoven ziet u bijzondere foto's, voorzien van korte beschrijvingen en anekdotes. Om 11.00 uur en om 14.00 uur zal Hans zelf ook meer vertellen over zijn foto's.

Speciaal voor kinderen is een ruimte ingericht waar zij hun eigen kroon kunnen knutselen, en als ze willen kunnen ze daarna mét kroon op de foto op de originele stoelen uit de Ridderzaal. Geen kroon geknutseld, maar wel op de foto? Dat kan natuurlijk ook!


Programma Open Monumentendag

Het is de derde keer na de verhuizing vanaf het Binnenhof in september 2021 dat de tijdelijke huisvesting van de Eerste Kamer aan de Kazernestraat in Den Haag tijdens Open Monumentendag te bezichtigen is.

De route gaat langs de plenaire zaal van de Eerste Kamer, een aantal commissiekamers en door de wandelgangen, met daarin de kenmerkende Eerste Kamerbankjes, originele stoelen uit de Ridderzaal en een fototentoonstelling over Prinsjesdag.

Je bent van harte welkom tussen 10.00 en 17.00 uur (de deuren sluiten om 16.00 uur). De wandelroute begint op Kazernestraat 52 bij de hoofdingang van de Eerste Kamer en eindigt in het monumentale Huis Huguetan aan het Lange Voorhout. Om 11.00 uur en om 14.00 uur zal Hans Kouwenhoven meer vertellen over zijn ervaringen als fotograaf op Prinsjesdag.


Tijdelijke huisvesting Eerste Kamer

De Eerste Kamer verhuisde in de zomer van 2021 tijdelijk naar de Kazernestraat vanwege de renovatie van het Binnenhof. Het huidige gebouw aan de Kazernestraat is als nieuwbouw in de jaren tachtig van de vorige eeuw gerealiseerd. Het sluit aan op Huis Huguetan, het monumentale stadspaleis aan het Lange Voorhout, dat in 1734 is gebouwd voor Adriënne-Marguerite Huguetan.

Na de val van Napoleon woonde vanaf 1813 de latere Koning Willem I tijdelijk in Huis Huguetan. Hij verhuisde in 1815 naar Paleis Noordeinde en daarna kwam zijn zoon, kroonprins en latere Koning Willem II met zijn vrouw Anna Paulowna hier wonen. Zij verhuisden in 1817 naar het Paleis Kneuterdijk.

Van 1819 tot 1982 was in het voormalige Huis Huguetan de Koninklijke Bibliotheek gevestigd. Vanaf 1988 was de Hoge Raad der Nederlanden in dit stadspaleis gevestigd. Via een loopbrug over de achterliggende Kazernestraat werd het pand verbonden met de in 1988 voltooide nieuwbouw aan de overkant van de Kazernestraat. De route tijdens Open Monumentendag leidt u door zowel het nieuwe deel als het historische stadspaleis.


Deel dit item: