Jonge componiste maakt muziekstuk voor Prinsjesdag



Op verzoek van de Staten-Generaal heeft de Ierse componiste Franki Dodwell (31) speciaal een muziekstuk gemaakt voor de Verenigde Vergadering op Prinsjesdag. Het stuk heet Paradetje en zal worden uitgevoerd door het koperkwintet van het Haagse Residentie Orkest tijdens het vertrek van de Koning na afloop van de troonrede. Het is in de woorden van Dodwell een vrolijk stuk waarin ze de kansen en het optimisme die een nieuw politiek jaar in zich draagt, wil laten horen.


Dankbaar

Franki Dodwell studeerde Jazz aan het Royal Birmingham Conservatoire voordat ze begon aan haar studie Compositie aan het Koninklijke Conservatorium in Den Haag. Ook was ze de winnaar van de Buma New Music Incentive in 2022. Wat direct opvalt, is haar vrolijkheid en openheid. Tijdens het gesprek over de totstandkoming van haar stuk vertelt ze hoe dankbaar ze is voor deze gelegenheid. Ook ziet ze het componeren van het Prinsjesdagstuk als een kans om Nederland te bedanken voor de kansen die ze hier heeft gekregen en de fijne tijd die ze hier heeft gehad.


Humor

Zoals de titel ‘Paradetje’ al laat doorschemeren, gebruikt Dodwell graag humor in werk. “Humor is een fantastische manier om verbinding te maken met mensen die normaal niet zo van klassieke muziek zijn,” vertelt Dodwell. “Humor biedt mij de mogelijkheid om grootste, grappige, absurdistische, maar toegankelijke muziek te maken [...].”


Muziek Verenigde Vergadering

Het is de vierde keer dat speciaal voor Prinsjesdag een jonge componist de kans krijgt een muziekstuk te componeren. Naast Paradetje worden op Prinsjesdag in de Verenigde Vergadering traditiegetrouw Il discorso della corona van Jurriaan Andriessen en de Hymne van de Staten-Generaal van Johan de Meij ten gehore gebracht. Dit laatste stuk is in 2015 speciaal gecomponeerd ter gelegenheid van de viering van 200 jaar Staten-Generaal.


Deel dit item: