Senator Van den Berg (VVD) verlaat Eerste Kamer



De Eerste Kamer heeft in haar plenaire vergadering op dinsdag 10 september afscheid genomen van Caspar van den Berg, senator namens de VVD. Van den Berg was van 18 januari 2022 tot en met 10 september 2024 lid van de Eerste Kamer. Hij maakte maandag 9 september bekend dat hij ontslag neemt als Eerste Kamerlid omdat het werk als senator in de praktijk moeilijk te combineren is met zijn hoofdfunctie als voorzitter van de Universiteiten van Nederland, de koepelorganisatie van de veertien publieke universiteiten van Nederland.

Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn zei in zijn toespraak dat Van den Berg lid van de Eerste Kamer werd in januari 2022 toen het vorige kabinet een week oud was en de Kamer verlaat een week vóór het nieuwe kabinet voor het eerst zijn plannen presenteert.

Van den Berg hield in juni 2022 zijn maidenspeech bij zes wetsvoorstellen om de Grondwet te wijzigen. Hij memoreerde bij die gelegenheid dat het een voorrecht was om als achterachterkleinzoon van mr. Johan Antoni Philipse, lid van de Eerste Kamer in de periode 1849 tot 1871, waarvan 18 jaar Kamervoorzitter, ruim 150 jaar later lid te zijn van de senaat.

De afgelopen jaren was Caspar van den Berg ook leider van de Nederlandse delegatie naar de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa (PACE). In zijn ontslagbrief zei hij daarover dat hij die rol 'met ongelooflijk veel plezier vervuld heeft'.



Deel dit item: