Kamerdelegatie bij EU-conferentie Buitenlandse Zaken en Defensie



Een delegatie van Eerste en Tweede Kamerleden nam van 9 tot en met 10 september deel aan een conferentie over het Europees Gemeenschappelijk Buitenland- en Veiligheidsbeleid (GBVB) en het Gemeenschappelijk Veiligheids- en Defensiebeleid (GVDB). De conferentie vond plaats in het Hongaars parlement in Boedapest. Hongarije is sinds 1 juli voorzitter van de Europese Unie.

De halfjaarlijkse conferentie brengt leden van nationale parlementen van alle lidstaten van de Europese Unie samen om te spreken over diverse onderwerpen op het gebied van buitenland-, veiligheids- en defensiebeleid. Namens de Eerste Kamer namen Tineke Huizinga-Heringa (commissieondervoorzitter BDO - ChristenUnie) en Henk Marquart Scholtz (BBB) deel aan de conferentie. Vanuit de Tweede Kamer was Pepijn van Houwelingen (FVD) aanwezig.

Tijdens de conferentie is in de plenaire sessies ruim aandacht besteed aan de oorlog in Oekraïne en de mondiale gevolgen hiervan. Verder zijn er sessies gehouden over de huidige ontwikkelingen binnen het buitenland- en defensiebeleid van de EU, en het beleid rondom de externe grenzen van de EU.

Tineke Huizinga-Heringa heeft tijdens de conferentie onder meer de bezoeken van de Hongaarse premier Orbán aan de leiders van Rusland, China en Oekraïne, die hij tijdens het Hongaarse voorzitterschap heeft afgelegd, aan de orde gesteld.

Voorafgaand aan de conferentie heeft de Nederlandse Ambassadeur in Hongarije, mevrouw Desiree Bonis, de delegatie op de residentie ontvangen. Hier werd de delegatie door de ambassadeur en prof. dr. Pál Sonnevend, decaan van de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de grootste universiteit van Hongarije, bijgepraat over de situatie in Hongarije en het EU-voorzitterschap van dit land.


Meer informatie

De volgende GBVB/GVDB-bijeenkomst vindt van 23 tot en met 25 maart 2025 plaats in Polen, het land dat vanaf 1 januari 2025 voorzitter van de Europese Unie is. De bijeenkomst in Boedapest kunt u hier terugkijken.


Deel dit item: