PrinsjesFotoprijs 2024 uitgereikt



Fotograaf Koen van Weel heeft de PrinsjesFotoprijs 2024 gewonnen, de prijs voor de beste politieke foto van het afgelopen parlementaire jaar, gewonnen. Hij deed dat met een foto van de fractievoorzitters van PVV, VVD, BBB en NSC. De prijs - een oorkonde en een geldbedrag van 2.500 euro - werd vrijdag in de plenaire zaal van de Eerste Kamer uitgereikt door de Voorzitter van de Eerste Kamer, Jan Anthonie Bruijn. De PrinsjesFotoprijs werd dit jaar voor de elfde achtereenvolgende maal uitgereikt.

Andere genomineerden voor de PrinsjesFotoprijs waren David van Dam met een foto van de pers bij de liften in het Tweede Kamergebouw en Bart Maat, met een foto van minister-president Schoof en vicepremier Agema. In de jury, die onder leiding stond van fotograaf Jan Dirk van der Burg, zaten verder Tweede Kamerlid Nicolien van Vroonhoven en parlementair journalist Anke Truijen. De prijs bestaat uit een oorkonde en een geldbedrag van 2.500 euro.

Naast de PrinsjesFotoprijs reikte de Eerste Kamervoorzitter ook de PrinsjesBoekenprijs 2024 en PrinsjesPodcastprijs 2024 uit. De PrinsjesBoekenprijs ging naar het boek 'Hoe migratie echt werkt' van Hein de Haas. De PrinsjesPodcastprijs ging dit jaar naar de podcast 'De spindoctors' van de EO. Aan beide prijzen is voor de winnaar ook een oorkonde en een geldbedrag van 2.500 euro verbonden.

De wedstrijd is onderdeel van het Prinsjesfestival dat elk jaar rondom Prinsjesdag met een groot aantal activiteiten in Den Haag plaatsvindt. Het thema van het festival is dit jaar De staat en de straat? De menselijke maat in onze Rechtsstaat .


Deel dit item: