Open Monumentendag Eerste Kamer goed bezocht



Open Monumentendag heeft dit jaar ongeveer 1300 bezoekers naar de tijdelijke huisvesting van de Eerste Kamer getrokken. De route ging onder andere langs de plenaire zaal van de Eerste Kamer, door de wandelgangen en door het monumentale Huis Huguetan. Open Monumentendag stond dit jaar in de Eerste Kamer volledig in het thema van Prinsjesdag.


Prinsjesdagthema

Er was een tentoonstelling te zien van 50 jaar Prinsjesdag door de lens van fotograaf Hans Kouwenhoven en hij vertelde zelf over zijn ervaringen tijdens meer dan vijftig Prinsjesdagen. Kinderen konden kroontjes knutselen en er was een mogelijkheid om jezelf te fotograferen op de originele stoelen uit de Ridderzaal. Eerste Ondervoorzitter Mei Li Vos heette de bezoekers welkom, en samen met medewerkers van de Eerste Kamer stond zij klaar om alles te vertellen over het gebouw en het werk van de Kamer.


Groene bankjes

Bovendien konden bezoekers zich helemaal inleven als Eerste Kamerlid door plaats te nemen in de originele groene bankjes uit de plenaire zaal van de Eerste Kamer aan het Binnenhof. Sinds de renovatie van de Eerste Kamer in de zomer van 2021 begon, zijn de bankjes tijdelijk verdwenen voor restauratie. Speciaal voor Open Monumentendag zijn ze als souvenir overgebracht naar de tijdelijke huisvesting van de Eerste Kamer.


Tijdelijke huisvesting

Het was de derde keer dat het tijdelijke onderkomen Eerste Kamer tijdens Open Monumentendag te bezoeken was. De Eerste Kamer verhuisde in de zomer van 2021 van het Binnenhof naar de Kazernestraat in verband met de renovatie van het Binnenhof de komende jaren.

Het huidige gebouw aan de Kazernestraat is als nieuwbouw in de jaren tachtig van de vorige eeuw gerealiseerd. Huis Huguetan, het monumentale deel aan het Lange Voorhout, is in 1734 gebouwd als stadspaleis voor Adriënne-Marguerite Huguetan.


Deel dit item: