Verenigde Vergadering Prinsjesdag 2024



De Eerste Kamer en de Tweede Kamer der Staten-Generaal hielden dinsdag 17 september 2024 hun traditionele Verenigde Vergadering ter gelegenheid van de opening van het parlementaire jaar op Prinsjesdag. Koning Willem-Alexander sprak zoals gebruikelijk namens de regering de troonrede uit waarin plannen voor 2025 worden ontvouwd.


Opening

De Voorzitter van de Eerste Kamer, Jan Anthonie Bruijn. is Voorzitter van de Verenigde Vergadering. Hij opende de vergadering met de woorden: "De Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal, als bedoeld in artikel 65 van de Grondwet, is geopend." Daarna stelde hij een Commissie van In- en Uitgeleide in van zes leden die Zijne Majesteit de Koning en de andere leden van het Koninklijk Huis bij binnenkomst ontving. Die commissie stond onder leiding van de Voorzitter van de Tweede Kamer, Martin Bosma, en bestond verder uit de Eerste Kamerleden Van Kesteren, Vos en Meijer en de Tweede Kamerleden Van Vroonhoven, Westerveld, Kops en Paternotte.


Nieuwe Tweede Kamer en nieuw kabinet

Bruijn stond stil bij de onlangs gekozen Tweede Kamer en het nieuwe kabinet: "Verkiezingen zijn belangrijk voor mensen om invloed te kunnen uitoefenen op het beleid en de inrichting van de samenleving. (...) In de komende weken en maanden is het aan beide Kamers om de voorstellen (van het kabinet - red.) te beoordelen en te toetsen op onder meer uitvoerbaarheid, handhaafbaarheid en rechtmatigheid. Het is belangrijk dat wij dat zorgvuldig doen. De mensen in Nederland verwachten dat ook van hun volksvertegenwoordigers."


Muziek

Tijdens de Verenigde Vergadering werd muziek ten gehore gebracht door musici van het Residentie Orkest. Bij de binnenkomst van de koning werd 'Il discorso della Corona' van de componist Jurriaan Andriessen gespeeld. Ook werd het speciaal voor de Verenigde Vergadering gecomponeerde "Paradetje" van de 31-jarige componiste Franki Dodwell uitgevoerd.


Leerlingen

Buiten de Koninklijke Schouwburg ontvingen de beide Kamers twee klassen maatschappijleer van het d'Oultremont College uit Drunen. De leerlingen kregen met een spel uitleg over de Verenigde Vergadering, de rijtoer en konden de troonrede volgen. Na afloop van de Verenigde Vergadering werden ze rondgeleid door de schouwburg en gingen zij in gesprek met Eerste Kamerlid Van Langen-Visbeek.


Deel dit item: