Provincies Noord-Holland en Utrecht bezoeken Eerste Kamer



Een delegatie van de Provinciale en Gedeputeerde Staten van Noord-Holland en Utrecht bracht donderdag 26 september een bezoek aan de Eerste Kamer. De Statenleden debatteerden in de plenaire zaal van de Eerste Kamer met verschillende senatoren over de energietransitie en over transitie landelijk gebied. Ook Commissarissen van de Koning Arthur van Dijk (Noord-Holland) en Hans Oosters (Utrecht) waren aanwezig.

De bijeenkomst vond plaats onder voorzitterschap van Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn. Hij stond in zijn welkomstwoord kort stil bij de start van het nieuwe kabinet en de aanstaande Algemene Politieke Beschouwingen in de Eerste Kamer op 8 oktober aanstaande. Ook wees hij op de bijzondere band tussen de senaat en de provincies vanwege de indirecte verkiezingen van de Eerste Kamer. De senatoren worden van oudsher door de leden van de provinciale staten gekozen.

Statenlid Kees van Vuren (BBB Utrecht) en Wilma de Boer-Leijsma (PvdA Utrecht) verzorgden vervolgens de aftrap in de eerste sessie met het thema Transitie Landelijk Gebied. Eerste Kamerlid Saskia Kluit (GroenLinks-PvdA) hield daarbij een co-referaat. Het tweede deel ging over het thema Klimaat en Energietransitie, waarvoor Pieter Teeuwen (BBB Noord-Holland) en Daniël van den Berg (JA21 Noord-Holland) de inleiding verzorgden. Eerste Kamerlid Andrea van Langen-Visbeek (BBB) hield daarbij het co-referaat.

Provinciebezoeken

Het was het tweede provinciebezoek in de huidige zittingsperiode van de Eerste Kamer, die op 13 juni 2023 is gestart. In juni brachten de provincies Gelderland en Overijssel een bezoek aan de Eerste Kamer. De ontmoetingen zijn onderdeel van periodieke bezoeken van provincies aan de Eerste Kamer. De Staten van alle twaalf provincies brengen iedere Kamerperiode een bezoek. Tijdens de provinciebezoeken staat het aanhalen van de banden tussen de Eerste Kamer en de provincies en het vergroten van haar zichtbaarheid bij deze belangrijke doelgroep centraal. Provinciale Statenleden kiezen immers elke vier jaar de leden van de Eerste Kamer.


Deel dit item: