Eerste Kamerdelegatie op werkbezoek bij de NAVO



Op zondag 29 en maandag 30 september brachten leden van de commissie voor Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingshulp (BDO) een werkbezoek aan het NAVO-hoofdkwartier in Brussel. Op zondagavond werden de senatoren in de Nederlandse residentie ontvangen door Thijs van der Plas, Permanent Vertegenwoordiger bij de NAVO. Maandag stond in het teken van ontmoetingen met Britse en Amerikaanse vertegenwoordigers en hoge ambtenaren, onder wie Boris Ruge, waarnemend plaatsvervangend secretaris-generaal van de NAVO.

De oorlog in Oekraïne was een belangrijk onderwerp, de Europese steun aan Oekraïne en de groeiende kritiek op de rol van landen als China in dit conflict. Het gesprek ging onder meer over de NAVO-strategie bij nieuwe escalaties, ook die wereldwijd en de 2%-norm waar nog niet alle NAVO-lidstaten aan voldoen. Daarnaast kwam de Amerikaanse betrokkenheid bij de NAVO aan bod, nu en na de verkiezingen in november 2024. De betekenis van ‘Artikel 5’ werd uitgebreid besproken. In dit artikel is het principe van de collectieve verdediging vastgelegd: een aanval op een van de NAVO-lidstaten is een aanval tegen allen en verplicht lidstaten om de aangevallen lidstaat bij te staan. Daarnaast ging het gesprek over de samenwerking tussen de Europese Unie en de NAVO op het gebied van defensie en het belang van internationale, door NAVO geleide vredesmachten als KFOR in Kosovo. Ook kwam de start van de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO per 1 oktober, oud-premier Mark Rutte, in de gesprekken aan de orde. Ten slotte werd de oogst besproken van de NAVO-top in Washington op 10 en 11 juni 2024 en de voorbereidingen voor en agenda van de aankomende NAVO-top in juni 2025 in Den Haag.

Het bezoek stond onder leiding van commissievoorzitter Koen Petersen (VVD). Vanuit de commissie BDO namen verder de volgende senatoren deel: Fatimazhra Belhirch (D66), Robert Croll (BBB), Math Goossen (BBB), Ingrid Visseren-Hamakers (PvdD), Eddy Hartog (Volt), Tineke Huizinga (ChristenUnie), Henk Marquart Scholtz (BBB), Randy Martens (GroenLinks-PvdA), Bastiaan van Apeldoorn (SP), Karin van Bijsterveld (JA21), Auke van der Goot (OPNL), Robert van Gasteren (BBB), Martin van Rooijen (50PLUS) en Gom van Strien (PVV).


Deel dit item: