Kamerdelegatie Taalunie bij uitreiking Prijs der Nederlandse Letteren



Eerste Kamerleden Paulien Geerdink (VVD), voorzitter van de Interparlementaire Commissie van de Taalunie - IPC Taalunie) en Daan Roovers (GroenLinks-PvdA, lid van de IPC Taalunie) waren op 1 oktober aanwezig in het Koninklijk Paleis in Brussel bij de uitreiking van de Prijs der Nederlandse Letteren aan de Vlaamse schrijver Tom Lanoye in het Koninklijk Paleis te Brussel. De prijs is ingesteld door de Nederlandse Taalunie.


Taalvirtuoos

Tom Lanoye kreeg de prijs uit handen van de Belgische koning Filip. Lanoye's speech was getiteld 'Mijn taalstrijd', verwijzend naar het Vlaams regeerakkoord dat op vele domeinen hamert op het belang van het Nederlands. De 66-jarige Lanoye is een van de bekendste auteurs van Vlaanderen en Nederland. Hij schreef vele romans, waaronder 'Kartonnen dozen', 'Alles moet weg' en 'Sprakeloos'. Zijn laatste grote roman 'De draaischijf' uit 2022 gaat over de culturele collaboratie tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het juryrapport lauwert niet alleen het oeuvre, maar ook de persoonlijkheid van Lanoye: "Het schrijverschap van Tom Lanoye is even flamboyant als de auteur zelf. Zijn romans, poëzie, polemiek, columns en toneelwerk overtuigen en overrompelen. Deze schrijver houdt niet van minimalisme, hij houdt van groot, van bombastisch en ambitieus. Het is die barokke, taalvirtuoze maar niet minder serieuze invulling van literair engagement die wij graag bekronen."


Over de Prijs der Nederlandse Letteren

Eens in de drie jaar wordt deze prijs in het Nederlandse taalgebied toegekend. De prijs gaat gepaard met een geldbedrag van 60.000 euro. Eerder ging de prijs naar Astrid Roemer (2021), Judith Herzberg (2018) en Remco Campert (2015). Het Comité van Ministers van de Nederlandse Taalunie kent de Prijs der Nederlandse Letteren toe. Het comité wordt daarin bijgestaan door een jury van acht leden, representatief voor het Nederlands taalgebied (Nederland, Vlaanderen en Suriname) en de internationale neerlandistiek.


IPC Taalunie

Sinds 2024 is Nederland voorzitter van de Interparlementaire Commissie van de Taalunie bestaande uit 11 Nederlandse Eerste en Tweede Kamerleden en 11 Vlaamse parlementsleden. De IPC controleert de Nederlandse Taalunie (NTU), een beleidsorganisatie waarin Nederland, Vlaanderen en Suriname samenwerken op het gebied van de Nederlandse taal, het taalonderwijs en de letteren.


Deel dit item: