EU-conferentie over economische stabiliteit



Een Kamerdelegatie van twee Eerste Kamerleden en een Tweede Kamerlid nam donderdag 3 en vrijdag 4 oktober deel aan de halfjaarlijkse interparlementaire conferentie over stabiliteit, economische coördinatie en governance in de Europese Unie (IPC SECG). De conferentie vond plaats in Boedapest. Hongarije is momenteel voorzitter van de Europese Unie en daarom gastland voor deze en andere interparlementaire bijeenkomsten. Namens de Eerste Kamer namen de senatoren Arie Griffioen (BBB) en Martin van Rooijen (50PLUS) deel aan de conferentie en vanuit de Tweede Kamer Henk de Vree (PVV).


Onderwerpen

Tijdens de tweedaagse conferentie is onder meer gesproken over de concurrentievoordelen van de opkomst van elektrische auto's in de Europese Unie en de vereisten voorbereidingen voor besluitvorming. Ook stond de hervorming van het raamwerk voor economisch bestuur op de agenda. Ten derde is gesproken over de impact van de Europese begroting op het cohesiebeleid binnen het meerjarig financieel kader.


Verstandig begrotingsbeleid

Senator Arie Griffioen (BBB) heeft namens de Nederlandse delegatie het woord gevoerd en kenbaar gemaakt dat Nederland zeer hecht aan een verstandig begrotingsbeleid en houdbare overheidsschulden. De begrotingstekorten en overheidsschulden zijn in veel Europese lidstaten te hoog, wat grote risico's voor het eurogebied met zich meebrengt. Ter verduidelijking vroeg hij aan de sprekers welke effecten zij komende jaren verwachten van de hervorming van het raamwerk voor economisch bestuur en hoe de lidstaten collectief kunnen voorkomen dat fouten uit het verleden worden herhaald.


Deel dit item: