Maandag 21 oktober bezochten leden van de commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid de Sociale Verzekeringsbank (SVB) in Utrecht. De SVB voert al 120 jaar verschillende regelingen uit in de sociale zekerheid en zorg. Eerste Kamerleden Paulien Geerdink (VVD), Auke van der Goot (OPNL), Roel van Gurp (GroenLinks-PvdA), Carla Moonen (D66), Artie Ramsodit (GroenLinks-PvdA), Martin van Rooijen (50PLUS) en Elly van Wijk (BBB) namen deel aan het werkbezoek. Aan de zijde van de Sociale Verzekeringsbank was zowel de Raad van Bestuur vertegenwoordigd als werknemers die verantwoordelijk zijn voor het uitvoeren van diverse regelingen.
De senatoren hadden ‘speeddates’ met verschillende medewerkers om te horen hoe het gaat met de toekenning van bijvoorbeeld AOW en kinderbijslag. Daarnaast waren er plenaire sessies over de diverse regelingen en over de internationale dienstverlening. De Sociale Verzekeringsbank keert jaarlijks ongeveer 50 miljard euro uit aan zo'n 5,6 miljoen klanten. Hiervan wonen zo'n 375.000 mensen in het buitenland.
Uit de sessies werd duidelijk dat de regelingen, die stammen uit de jaren zestig en zeventig, niet op alle fronten meer goed werken voor de 21e eeuw. De regelingen zijn namelijk gebaseerd op een standaardgezin en op mensen die hun hele leven in Nederland wonen en werken. De Sociale Verzekeringsbank erkent echter inmiddels 21 leefvormen, van eenoudergezin tot samenwonende familieleden. Daarnaast zijn mensen mobieler en werken geregeld een periode in het buitenland en andersom zijn in Nederland veel arbeidsmigranten die korte periodes hier werken.
De Sociale Verzekeringsbank besprak met de aanwezige senatoren de knelpunten bij de publieke dienstverlening. Allereerst zijn de verschillende kindregelingen te complex, deze zouden volgens de SVB beter kunnen worden samengevat tot één kindbijdrage. Daarnaast zou een vereenvoudiging van de leefvormen beter aansluiten bij de huidige tijd en verwachtingen. Op die manier zouden beslissingen beter uit te leggen zijn en zou de SVB voor burgers meer financiële zekerheid kunnen creëren.
De Sociale Verzekeringsbank vroeg aandacht voor het grote verschil in AOW-uitkeringen tussen alleenwonende en samenwonende ouderen. Hierdoor blijven senioren langer alleen wonen. Tenslotte ging het over de internationale situatie; door mobiel en hybride werken, ook vanuit het buitenland, is maatwerk nodig van de SVB. De Sociale Verzekeringsbank heeft gegevens nodig voor het vaststellen van vergoedingen, maar de informatievoorziening vanuit het buitenland laat geregeld te wensen over. De leden van de commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelden nadere vragen over de genoemde knelpunten en de aangedragen oplossingen.
Deel dit item: