Op dinsdag 5 november spraken diverse vaste Kamercommissies over lopende wetsvoorstellen. Hieronder een selectie van deze commissievergaderingen. Een volledig overzicht vindt u hier.
De stuurgroep Staat van de Uitvoering publiceert elk jaar een samenvattende rapportage over de kwaliteit van de publieke dienstverlening in Nederland. Wat zijn de knelpunten en hoe kan het beter voor de burger? Naar aanleiding van deze publicaties, is onlangs een notitie vastgesteld door de Eerste Kamer die concrete aanbevelingen bevat om in alle Kamercommissies focus te blijven houden op uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid van ontwerpregelgeving en rekening te houden met het doenvermogen van burgers. Dit onderwerp is dinsdag 5 november in alle commissievergaderingen besproken. Op 12 november a.s. organiseert de commissie voor Binnenlandse Zaken een openbaar gesprek over de Staat van de Uitvoering 2024.
De commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) maakte kennis met minister Bruins van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en staatssecretaris Paul van Funderend Onderwijs en Emancipatie (FO&E). Op de agenda stonden onder andere het regeerprogramma, het lerarentekort en kansengelijkheid in het basisonderwijs.
De commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) had een kennismakingsgesprek met minister Agema van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS en staatssecretarissen Maijer van Langdurige en Maatschappelijke Zorg (L&MZ) en Karremans van Jeugd, Preventie en Sport (JPS). Op de agenda stonden de wijzigingen in de Jeugdwet, marktwerking in de zorg en de kosten van de gezondheidszorg.
De commissie Economische Zaken / Klimaat en Groene Groei (EZ/KGG) voerde een kennismakingsgesprek met minister Beljaarts van Economische Zaken (EZK). Gesproken is over vestigingsklimaat, regeldruk en innovatie.
De commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) maakte kennis met de Rabin Baldewsingh Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme en de heer Houtzager, senior beleidsadviseur van de Nationaal Coördinator. Op de agenda stonden onder andere vormen van discriminatie, de rol van de Eerste Kamer, antisemitisme en moslimdiscriminatie.
De commissie voor Financiën ontving een technische briefing van de Raad van State over de Miljoenennota, de Septemberrapportage en het Pakket Belastingplan 2025.
Leden van de commissie voor Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingshulp (BDO) namen op 5 november een petitie in ontvangst van Wij Maken Plek Amsterdam. De petitie is gericht op de opvang van Afghaanse bewakers, die zich hebben ingezet voor de veiligheid van Nederlandse soldaten en het ambassadepersoneel in Afghanistan.
Voordat een wetsvoorstel gereed is voor plenaire behandeling, overleggen commissies met ministers en staatssecretarissen, meestal met schriftelijke vragen. In meerdere commissies is inbreng geleverd voor dit soort overleg. Hieronder een selectie:
-
-In de commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit leverden de volgende fracties schriftelijke inbreng op het voorstel Wet wijziging Meststoffenwet in verband met de maximale mestproductie: BBB (Jaspers), GroenLinks-PvdA (Kluit), de VVD (Klip-Martin), het CDA (Prins), de SP (Van Aelst-den Uijl), de ChristenUnie (Holterhues), de PvdD (Visseren-Hamakers), JA21 (Baumgarten), de SGP (De Vries) en Volt (Perin-Gopie). De leden van de fracties van GroenLinks-PvdA, de SP, de PvdD en Volt hebben hun vragen en opmerkingen gezamenlijk geformuleerd.Onder voorbehoud van ontvangst van de nota naar aanleiding van het verslag acht de commissie het wetsvoorstel gereed voor plenaire behandeling op dinsdag 12 november 2024.
-
-De commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid besprak de Verbetermaatregelen Gastouderopvang. Inbreng voor het verslag wordt geleverd door de fracties van BBB en 50PLUS gezamenlijk (Van Wijk / Van Rooijen), GroenLinks-PvdA (Ramsodit), VVD (Petersen), D66 (Belhirch), CDA en OPNL gezamenlijk (Bakker-Klein / Van der Goot), CU (Huizinga-Heringa) en SGP (Schalk).
Eerste Kamercommissies bespreken wetsvoorstellen en komen geregeld bijeen. Commissies beoordelen of een wetsvoorstel klaar is voor plenaire behandeling of dat er nog vragen over worden gesteld aan de regering. Wetsvoorstellen voorzien van een blanco verslag worden als hamerstuk afgedaan. De belangrijkste besluiten van de commissies worden als korte aantekeningen openbaar gemaakt.
Commissievergaderingen zijn live of via de livestream te volgen. Meer informatie over de mogelijkheden vindt u via deze link:
Deel dit item: