Eerste Kamervoorzitter neemt Jaarboek Parlementaire Geschiedenis in ontvangst



Op dinsdag 19 november reikte Ingrid van Engelshoven, voorzitter van het bestuur van de Stichting Parlementaire Geschiedenis, het Jaarboek 2024 uit. Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn en Tom van der Lee, Ondervoorzitter van de Tweede Kamer, namen de eerste exemplaren in ontvangst.

Deze editie van het Jaarboek Parlementaire Geschiedenis, waaraan ook een aantal oud-senatoren een bijdrage leverde, verkent de gecompliceerde relatie tussen het parlement en politieke partijen, en de ontwikkeling daarvan. In het boek is ook aandacht voor de pogingen om de politieke partij door middel van wet- en regelgeving te controleren, bijvoorbeeld met de in 2019 ingediende Wet op de politieke partijen.

Tijdens de presentatie waren er verschillende sprekers. Ronald Kroeze, directeur van het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis, sprak over de verschillende functies van de politieke partij: 'Sinds het einde van de negentiende eeuw speelt de partij een centrale rol in de Nederlandse parlementaire politiek, als uitdrager van ideeën, als emancipatiemotor en als rekruteringsvehikel'. Emeritus hoogleraar Gerrit Voerman hield een toespraak over de vraag of een politieke partij intern democratisch moet zijn. Hij citeerde staatsrechtgeleerde André Donner 'wie regelt, beperkt' en pleitte voor grote vrijheid voor politieke partijen.

Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn sprak over de onmisbaarheid van de politieke partij en zijn persoonlijke ervaringen als lid. ‘Ik geloof in de waarde van politieke partijen. Toen ik student was, werd ik lid van de VVD. Als lid van de vereniging heb ik mij op lokaal, provinciaal en landelijk niveau op verschillende manieren ingezet. De grote waarde van de vereniging achter de partij is mij daarbij elke keer weer gebleken. Waar ik kan, roep ik mensen op om lid te worden van een politieke partij als ze directe invloed willen uitoefenen op ideeënvorming binnen een partijdemocratie.’

Het Jaarboek Parlementaire Geschiedenis is een uitgave van het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis (cpg), verbonden aan de Radboud Universiteit te Nijmegen.


Deel dit item: