Op dinsdag 26 november wordt in de Eerste Kamer een deskundigenbijeenkomst gehouden over de uitvoeringspraktijk met betrekking tot de thema’s ‘water en bodem sturend’, waterveiligheid en waterkwaliteit.
Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door de commissie voor Infrastructuur en Waterstaat/Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening en is de vierde in een reeks die in 2024 is gestart. In de eerdere drie bijeenkomsten stond steeds één van de genoemde thema’s centraal. De commissieleden willen nu door het uitnodigen van deskundigen beter zicht krijgen op de werking van bodem- en waterregelgeving in de praktijk. Aan bod komen de effecten op bijvoorbeeld woningbouw, landbouw en scheepvaart, en de complexiteit van de regelgeving. Daarnaast is de bijeenkomst een manier om kennis te vergaren over de capaciteit en financiële armslag die nodig zijn om het beleid uit te voeren. Ook wil de commissie nagaan of er al bestaande praktijken zijn waarvan kan worden geleerd.
De bijeenkomst is verdeeld in twee blokken. In het eerste blok spreken Jannemarie de Jonge (College van Rijksbouwmeester en Rijksadviseurs), Hilde Coolman (Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt) en Femke Zevenbergen (Vereniging van Waterbouwers). In dit blok wordt ingegaan op vier regio’s waar al verkenningen zijn uitgevoerd met water en bodem sturend-beleid. Ook wordt gekeken naar de overlap van de verschillende Rijksprogramma’s en de noden van jonge boeren. Zij zijn afhankelijk van schoon zoet water maar hun landbouwactiviteit heeft ook weer impact op de waterkwaliteit.
In het tweede blok komen Arno Visser (Bouwend Nederland), Annelies de Graaf en Paul Oude Boerrigter (Gelders Ondergrond Overleg) en Jesse Luijendijk (Platform Slappe Bodem) aan het woord. Hierin wordt aandacht gevraagd voor de invloed van de Kaderrichtijn Water op bouw- en infrastructuurprojecten: door vervuiling van grond- en oppervlaktewater kunnen vergunningen voor deze projecten in de knel komen. Daarnaast wordt de samenwerking tussen decentrale overheden besproken en de specifieke problematiek van veen- of kleibodems. Ten slotte gaan de deskundigen dieper in op de ‘traagheid’ van het ‘water en bodem sturend’-beleid: de effecten van dit beleid zijn vaak pas na tientallen jaren merkbaar.
De bijeenkomst is van 16.00 tot 18.30 uur. U kunt de deskundigenbijeenkomst volgen via de livestream.
Deel dit item: