Het Wetboek van Strafvordering bevat regels voor de opsporing, vervolging en berechting van strafbare feiten. Door veroudering van het huidige Wetboek en door verschillende ontwikkelingen in de samenleving is een modernisering van het Wetboek nodig.
De commissie voor Justitie en Veiligheid (J&V) organiseert 11 februari twee bijeenkomsten ter voorbereiding op de behandeling van een nieuw Wetboek van Strafvordering. Eerst vindt een technische briefing plaats van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Vervolgens biedt de Universiteit Leiden een college aan voor de Kamerleden.
Een grondige herstructurering van het wetboek is noodzakelijk. Hierdoor draagt het bij aan de rechtszekerheid en de bruikbaarheid van het wetboek in de praktijk. Doel is om het nieuwe Wetboek van Strafvordering toekomstbestendig, werkbaar en toegankelijk te maken voor burgers en professionals. Daarnaast voorziet het wetsvoorstel in een evenwichtig stelsel van rechtswaarborgen. Het wetsvoorstel is op dit moment nog in behandeling bij de Tweede Kamer.
U kunt beide bijeenkomsten live volgen op de website:
Het huidige Wetboek van Strafvordering is in 1926 ingevoerd. Door nationale en internationale ontwikkelingen is de samenleving waarvoor het wetboek oorspronkelijk is gemaakt inmiddels ingrijpend veranderd. U kunt dan denken aan internationale (drugs)criminaliteit en de daarbij behorende strafrechtspleging, technologische ontwikkelingen, de veranderde rollen binnen het strafrecht en de toegenomen aandacht voor de verdachte en het slachtoffer in het strafproces.
Het Wetboek is de afgelopen decennia dan ook talloze malen gewijzigd waardoor het onoverzichtelijk en ontoegankelijk is geworden. De modernisering brengt het Wetboek inhoudelijk bij de tijd en maakt het inzichtelijk. Het voorziet in een (verdere) digitalisering van het strafproces. Daarnaast bevat het een duidelijke beschrijving van de positie van de belangrijkste procesdeelnemers met hun rechten en bevoegdheden
Het ministerie van Justitie en Veiligheid verzorgt een technische briefing over dit nieuwe Wetboek van Strafvordering.
Jeroen ten Voorde, hoogleraar straf- en strafprocesrecht en raadsheer-plaatsvervanger en Marianne Lochs, universitair docent straf- en strafprocesrecht, rechter-plaatsvervanger verzorgen een college voor de commissieleden. Beiden zijn verbonden aan de Universiteit Leiden.
De deskundigen zal gaan over onderwerpen waar in de wetenschap en de praktijk discussie over is. Na bespreking van elk onderwerp kunnen de leden hierover vragen stellen.
Deel dit item: