Een delegatie van Eerste en Tweede Kamerleden bracht maandag 31 maart een bezoek aan de Waalsdorpervlakte. Het bezoek vond plaats in het kader van het lustrumjaar 80 jaar vrijheid dat begon in september 2024 met de herdenking van de bevrijding van Zuid-Nederland. Het bestuur van de Vereniging Erepeloton Waalsdorp heette de Kamerleden welkom. De beide Kamervoorzitters legden vervolgens namens de Staten-Generaal een bloemstuk bij het monument. Na een minuut stilte volgde een rondleiding over de Waalsdorpervlakte. Het bezoek werd afgesloten bij de onlangs gerestaureerde Bourdonklok.
De Kamerleden werden ontvangen door Donald van Pelt, voorzitter van de Vereniging Erepeloton Waalsdorp. Zo'n 35 leden liepen vervolgens samen met bestuursleden van de vereniging de stille tocht naar het monument, langs dezelfde route zoals die ook jaarlijks op 4 mei wordt gevolgd. Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma en Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn legden vervolgens een bloemstuk bij het monument. Vervolgens liepen de aanwezigen naar de fusilladeplaats waar vanaf het begin van 1941 tot het einde van de Tweede Wereldoorlog 250 verzetsstrijders zijn gefusilleerd.
Tijdens de Dodenherdenking op 4 mei wordt vanaf het begin van de stille tocht tot en met het moment de laatste bezoeker langs het monument is gelopen de Bourdonklok geluid. Op de klok staat een citaat van hoogleraar Rudolf Cleveringa die zich openlijk uitsprak tegen het ontslag door de Duitse bezetters van zijn Joodse collega's aan de Universiteit van Leiden: 'Ik luid tot roem en volging van hen die hun leven gaven tot wering van onrecht, tot winning der vrijheid en tot waring en verheffing van al Neerlands geestelijk goed.' Het bezoek aan de Waalsdorpervlakte was een initiatief van de Tweede Kamer waarbij de Eerste Kamer heeft aangesloten.
De Waalsdorpervlakte is een vlakte in het duingebied Meijendel tussen Wassenaar en Den Haag. Het deed lange tijd dienst als militair oefenterrein van Legerkamp Waalsdorp. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden er meer dan 250 mensen door de Duitse bezetter gefusilleerd. Na de oorlog werd de plek een oorlogsherdenkingsplaats. De dodenherdenking op de Waalsdorpervlakte begon als een burgerinitiatief. In 1945 kwamen oud-verzetsleden samen om hun gestorven kameraden te herdenken op de Waalsdorpervlakte. Jaarlijks op 4 mei is er de stille tocht langs het monument.
Sinds 30 april 1959 doet de Bourdonklok dienst op de Waalsdorpervlakte. De klok is betaald door de Haagse burgerij en geschonken aan de Gemeente Den Haag. Het herkenbare diepe geluid is sindsdien tijdens de dodenherdenking op 4 mei tot in de verre omtrek te horen. Eind 2024 is de klok weggehaald voor een restauratie. De klokkenstoel is vernieuwd en het hangwerk volledig gerestaureerd. Begin maart 2025 is de klok weer teruggeplaatst, ruim op tijd voor de herdenking op 4 mei.
Op verschillende momenten en plaatsen wordt vanaf september 2024 tachtig jaar vrijheid gevierd en herdacht. Op 12 september 1944 werd het Zuid-Limburgse Mesch als eerste dorp in Nederland bevrijd door de geallieerde Amerikanen. De bevrijding van het Koninkrijk duurde vanaf dat moment nog bijna een heel jaar en ging gepaard met veel strijd, slachtoffers en een hongerwinter. Op 5 mei 1945 was Nederland bevrijd en op 15 augustus 1945 het hele Koninkrijk der Nederlanden. Op de website van de Staten-Generaal kunt u lezen met wie en waar de Staten-Generaal aanwezig zijn dit jaar om 80 jaar vrijheid te herdenken en te vieren.
Deel dit item: