De Parlementaire Assemblee van de Unie van de Mediterrane Unie (PA UfM) kwam van 2 tot en met 4 april samen in Granada, Spanje. De bijeenkomst ging over de toekomst van de Mediterrane regio, waarbij de focus lag op vrede en stabiliteit, migratie, klimaatverandering en werkgelegenheid voor jongeren. 45 parlementsleden uit veertig landen namen deel, daarnaast was er afvaardiging van de OVSE PA, NAVO PA, IPU en de PACE. Deze Assemblee wordt gevormd door het Europees Parlement, de lidstaten van de Europese Unie en landen rondom de Middellandse Zee, in totaal 43 leden. Vanuit Nederland nam senator Daan Roovers (GroenLinks-PvdA) deel.
Eind juni sluit Spanje het voorzitterschap af met de negende top van parlementsvoorzitters en de 18e plenaire sessie van de Parlementaire Assemblee van de Mediterrane Unie in Málaga. De delegatieleiders werden persoonlijk ontvangen door Spaanse koning Felipe VI. De avond voorafgaand aan het forum werden de deelnemers rondgeleid door Alhambra, het bekende paleis en fort van de Moorse heersers van het koninkrijk Granada in Andalusië.
Het forum werd geopend met bijdragen van de Spaanse koning, de voorzitter van het Spaanse Congres van volksvertegenwoordigers, Francina Armengol, de voorzitter van de Spaanse Senaat, Pedro Rollán Ojeda, en de Europese Commissaris voor de Mediterrane regio, Dubravka Suica. Commissaris Suica, verantwoordelijk voor een nieuw directoraat-generaal voor het Midden-Oosten, Noord-Afrika en de Golf (DG MENA) binnen de Europese Commissie, sprak over het nieuwe Pact voor het Middellandse Zeegebied. De Europese Unie en partnerlanden van de zuidelijke nabuurschap gaan daar samen vorm aan geven met als doel een kader te creëren om de problemen van de regio aan te pakken.
Senaatsvoorzitter Pedro Ojeda merkte op dat migratie door het Spaans voorzitterschap tot prioriteit was bestempeld. Volgens hem moeten regeringen migratie op een duurzame en menselijke manier reguleren. ‘Migratie, wanneer het niet goed beheerd wordt, brengt ernstige risico’s met zich mee, waaronder het verlies van mensenlevens. Het is essentieel dat alle belanghebbenden samenwerken om de meest kwetsbaren te beschermen. Terugkijkend op het 30-jarig jubileum van het Barcelona-proces is het cruciaal om het belang van dialoog en samenwerking te erkennen bij het vormgeven van een betere toekomst.’
Nasser Kamel, secretaris-generaal van de Unie voor het Middellandse Zeegebied, wees in zijn bijdrage op de noodzaak van versterkte Euro-mediterrane samenwerking. ‘Europa's stabiliteit en welvaart kunnen niet worden bereikt zonder op gelijke voet samen te werken met zijn oostelijke en zuidelijke buren en vice versa, vooral gezien de huidige mondiale paradigmaverschuivingen die de op regels gebaseerde orde en het multilateralisme uithollen.’ Regionale kwesties kunnen volgens Kamel niet geïsoleerd worden aangepakt: ‘Een nieuwe impuls voor multilaterale samenwerking versterkt het Middellandse Zeegebied en speelt een cruciale rol bij het herstel van de wereldwijde stabiliteit en orde.’ Een ander onderwerp dat aan bod kwam, was klimaatverandering en de invloed die dat heeft op de mediterrane regio. Deze regio warmt 20 procent sneller op dan andere gebieden. Ten slotte was er aandacht voor het perspectief van jongeren.
Deel dit item: