Dinsdag 5 november 2024, commissie Economische Zaken / Klimaat en Groene Groei (EZ/KGG)




Agenda

1.Vaststellen agenda

2.36.378 EK, E

Nota naar aanleiding van het verslag; Energiewet

Beslispunt

Hoe wenst de commissie, na kennisneming van de nota naar aanleiding van het verslag, te besluiten?

  • het wetsvoorstel aan te melden voor plenaire behandeling of
  • voor te stellen over het wetsvoorstel te stemmen of
  • het wetsvoorstel aan te melden voor afdoening als hamerstuk of
  • een datum te bepalen voor het leveren van inbreng voor een tweede verslag.

Toelichting

Behandeling in de commissie EZ/KGG:

  • Op 4 juni jl. spraken de commissies EZK en BIZA de wens uit om het voorliggende wetsvoorstel in de gecombineerde vergadering van 18 juni 2024 voor procedure te agenderen. Op 18 juni 2024 besloten de commissies om het wetsvoorstel in handen te leggen van de commissie EZK.
  • Op 25 juni 2024 is een technische briefing verzorgd door medewerkers van het toenmalige ministerie van Economische Zaken en Klimaat. De briefing is hier terug te zien.
  • Op 2 juli 2024 besloot de commissie om het moment van inbreng, dat voor 9 juli 2024 gepland stond, aan te houden tot na de deskundigenbijeenkomst over het wetsvoorstel.
  • Een deskundigenbijeenkomst over het wetsvoorstel vond plaats op 10 september 2024. De video-opname van de bijeenkomst treft u hier.
  • De inbreng voor verslag was 24 september 2024. De regering heeft 25 oktober 2024 geantwoord in een nota naar aanleiding van het verslag. De nadere procedure staat vandaag, 5 november 2024, geagendeerd.
  • Op 14 oktober 2024 ontving de Kamer een brief van de minister van Klimaat en Groene Groei (36378, D) inzake het verzoek van uw commissie of een spoedige behandeling van het wetsvoorstel engergiewet door het kabinet als noodzakelijk wordt geacht. In de brief schrijft de minister onder meer: "In reactie hierop zou ik willen verzoeken om een spoedige behandeling, maar van acute spoed is geen sprake ." Tijdens het kennismakingsgesprek op 15 oktober jl. heeft de minister haar positie hierover nogmaals kenbaar gemaakt.

NB: Wanneer de commissie besluit om het wetsvoorstel aan te melden (eventueel onder voorbehoud van tijdige ontvangst van de nota naar aanleiding van het tweede verslag) voor plenaire behandeling, zou de commissie kunnen voorstellen om het debat op 26 november 2024, 3 december 2024, 17 december 2024 of 14 januari 2025 in te plannen.


Nadere procedure

3.35594, Q

Verslag van een schriftelijk overleg met de minister van KGG over de studie naar de rol van thuis- en buurtbatterijen in het energiesysteem; Afbouw salderingsregeling voor kleinverbruikers

Beslispunt

Welke leden leveren vandaag, 5 november 2024, inbreng voor nader schriftelijk overleg?

Toelichting

  • Op 2 juli 2024 is inbreng geleverd voor schriftelijk overleg. De minister van Klimaat en Groene Groei heeft op 26 september geantwoord.
  • Op 22 oktober 2024 besloot de commissie om vandaag, 5 november 2024 gelegenheid te bieden voor het leveren van inbreng voor nader schriftelijk overleg.

Inbreng nader schriftelijk overleg

4.21501-08, Y

Brief van de staatssecretaris van I&W en de minister van KGG over verslag informele Milieuraad van 11 en 12 juli 2024; Milieuraad

Beslispunt

Welke leden leveren vandaag, 5 november 2024, inbreng voor schriftelijk overleg?

Toelichting

Op 12 september jl. stuurden de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat - openbaar vervoer en milieu - en de minister van Klimaat en Groene Groei, mede namens de minister van Infrastructuur en Waterstaat, de Kamer een brief met het verslag van de informele bijeenkomst van milieu- en klimaatministers op 11 en 12 juli jl. in Boedapest, Hongarije. In de vergadering werd onder meer gesproken over de COP29 en werd gerefereerd aan het Fit-for-55-pakket.

Op verzoek van het lid Van Langen-Visbeek (BBB) besloot de commissie om de brief op 22 oktober 2024 ter bespreking te agenderen. De commissie besloot om vandaag, 5 november 2024, gelegenheid te geven voor het leveren van inbreng voor schriftelijk overleg.


Inbreng schriftelijk overleg

5.T03791, T03786

Klimaatnota en Energienota 2024

Beslispunten

  • Wenst de commissie de status van toezegging T03786 aan het lid Panman (BBB) te wijzigen (nu: openstaand)?
  • Wenst de commissie de status van toezegging T03791 aan het lid Baumgarten (JA21) te wijzigen (nu: openstaand)?
  • Wenst de commissie naar aanleiding van de brief van 24 oktober 2024 in schriftelijk overleg te treden met de regering?
  • Wenst de commissie in te gaan op het aanbod van de Raad van State voor een technische briefing over diens advies op de Klimaatnota 2024?

Toelichting

Op 24 oktober 2024 bood de minister van Klimaat en Groene Groei de Kamer een brief aan inzake de Klimaatnota en de Energienota 2024. Met deze brief biedt het kabinet de Kamer de jaarlijkse Klimaatnota, de Klimaat- en Energieverkenning 2024 van het PBL, de jaarlijkse Energienota, de Beleidsagenda 2024 en de Beschouwing van de Raad van State op de Klimaatnota 2024 aan. Op pagina 3 en 4 van de aanbiedingsbrief wordt gerefereerd aan de toezeggingen aan de leden Panman (BBB) en Baumgarten (JA21).

Toezegging T03786 Rapporteren bijdragen landbouwsector aan klimaatdoelen in Klimaatnota aan het lid Panman (BBB)

De minister voor Klimaat en Energie zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid Panman (BBB), toe om in de jaarlijkse Klimaatnota, die rapporteert over de voortgang van het klimaatbeleid, ook specifiek te gaan rapporteren over de bijdragen die de landbouwsector aan onze klimaatdoelen heeft geleverd.

Toezegging T03791 Totaaloverzicht klimaatadaptatie bij eerstvolgende Klimaatnota aan het lid Baumgarten (JA21)

De minister voor Klimaat en Energie zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid Baumgarten (JA21), toe een totaaloverzicht, waarin naast klimaatmitigatie ook klimaatadaptatie beter wordt geschetst, aan de eerstvolgende Klimaatnota toe te voegen. De minister zal hier samen met de minister van I&W voor zorgen.

Beschouwing van de Raad van State op de klimaatnota 2024

De Afdeling advisering van de Raad van State heeft als wettelijke taak om een beschouwing te geven over het concept van de Klimaatnota. Deze beschouwing is als bijlage bij de brief aan uw Kamer aangeboden. In voorgaande jaren heeft de Raad van State technische briefings gegeven over diens advies bij de Klimaatnota. Ook dit jaar heeft de Raad van State aangeboden om deze briefing te verzorgen.


Bespreking brief en bepaling status toezegging

6.Inventarisatie van de behoefte aan een begrotingsdebat EZ, KGG, Klimaatfonds en Nationaal Groeifonds voor het jaar 2025

Inventarisatie

Is het de voorlopige inschatting van de commissie dat een plenair debat over één van de voorliggende begrotingen wenselijk is?

Toelichting

In verband met mogelijke druk op de plenaire Kameragenda in de maand december is het voor de Voorzitter van belang tijdig een beeld te hebben van de behoefte aan de eventuele plenaire behandeling van begrotingswetsvoorstellen. De debatten in de Tweede Kamer over de begrotingen vinden plaats tussen 8 oktober en 26 november. De stemming in de Tweede Kamer over alle begrotingen (amendementen en wetsvoorstellen) zal plaatsvinden in de week van 3-5 december. Wanneer de begrotingsvoorstellen in de Eerste Kamer formeel in procedure worden genomen, besluiten de commissies definitief over de wenselijkheid van (schriftelijke en/of plenaire) behandeling.

Achtergrond

Sinds de inwerkingtreding van de regels voor het Europees Semester zijn de Tweede en Eerste Kamer gehouden de begrotingshoofdstukken af te handelen vóór aanvang van het betreffende begrotingsjaar (verdedigbare uitzonderingen daargelaten). Dit heeft geleid tot een sterk gecomprimeerde begrotingsbehandeling in de Eerste Kamer in de maand december, aangezien de Tweede Kamer alle begrotingshoofdstukken pas begin december gelijktijdig in stemming brengt.

In het verleden stemde de Eerste Kamer als regel uiterlijk in de laatste vergadering van december (dit jaar dinsdag 17 december 2024) over de begrotingshoofdstukken, vaak zonder daarover vooraf met de regering te beraadslagen. In uitzonderingsgevallen, bijvoorbeeld in geval van verkiezingen zoals afgelopen jaar, kan de begrotingsbehandeling van een enkel hoofdstuk over de jaarwisseling getild worden. Een commissie kan ook overwegen in te stemmen met een begrotingshoofdstuk onder voorbehoud van een later te houden beleidsdebat (artikel 51 Reglement van OrdePDF-document). Voorstellen daaromtrent dienen door de commissie te worden voorgelegd aan het College van Fractievoorzitters.

In 2023 waren de begrotingsbehandelingen aan een bijzonder tijdpad onderworpen, dat afwijkt van de reguliere begrotingsbehandelingen. In verband met de Tweede Kamerverkiezingen zijn toen enkele begrotingen vóór het verkiezingsreces van de Tweede Kamer behandeld (met stemmingen eind oktober)- waardoor er meer tijd was voor de behandeling in de Eerste Kamer. De meeste begrotingen zijn overigens ná de Tweede Kamerverkiezingen door de Tweede Kamer in behandeling genomen en dus over de jaarwisseling heen getild.


7.Uitnodiging en inventarisatie Ambassadeursconferentie 29 januari 2025

Beslispunten:

  • Wenst de commissie specifieke thema's op te geven voor de inhoudelijke gespreksrondes?
  • Welke leden wensen zich aan te melden voor deelname aan de ambassadeursconferentie op woensdag 29 januari 2025, 12:45-15:45 uur?

Toelichting

In het kader van de jaarlijkse Ambassadeursconferentie staat op woensdag 29 januari 2025, 12:45 -15:45 uur de traditionele ontmoeting tussen de Nederlandse ambassadeurs en de leden van de Staten-Generaal gepland.

De bijeenkomst biedt alle leden van de Eerste en Tweede Kamer de mogelijkheid om kennis te maken met de (ongeveer 150) Nederlandse ambassadeurs en met hen op informele wijze van gedachten te wisselen over de werkzaamheden op de Nederlandse ambassades en de relatie daarvan met de politieke besluitvorming in Nederland.

De bijeenkomst zal bestaan uit drie opeenvolgende inhoudelijke gespreksrondes, waarbij Kamerleden en ambassadeurs in kleine groepen met elkaar in gesprek gaan over diverse thema’s. Bij de start van de bijeenkomst wordt een lunch aangeboden.

Geïnteresseerde leden kunnen zich aanmelden tijdens de commissievergadering of per e-mail via het onderstaand aangegeven e-mailadres. Leden die zich aanmelden zullen in aanloop naar de bijeenkomst nadere informatie ontvangen.

Daarnaast kunnen leden thema’s aandragen voor de inhoudelijke gespreksrondes. De gespreksthema’s kunnen op alle denkbare beleidsterreinen liggen. Na ontvangst van alle onderwerpen die door beide Kamers worden opgegeven, zullen beide griffies samen met het ministerie een definitieve lijst opstellen.

Een impressie van de bijeenkomst die op 1 februari 2024 plaatsvond treft u hier.


8.Mededelingen en informatie

A - Uitvoerbaarheid, handhaafbaarheid en doenvermogen burgers

Onlangs is een notitie (bijgaand) vastgesteld die concrete aanbevelingen bevat om in de Kamercommissies focus te blijven houden op uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid van ontwerpregelgeving en rekening te houden met het doenvermogen van burgers. In dat kader zal vanaf vandaag, 5 november 2024, onder andere ambtelijk in de commissieagenda’s geattendeerd worden op internetconsultaties over ontwerpregelgeving en worden opnieuw wetgevingsfiches aangeboden. Van Kamerleden wordt gevraagd wetsvoorstellen nadrukkelijk langs deze meetlat te (blijven) leggen en waar nodig het gesprek aan te gaan met de uitvoeringspraktijk (bij voorbeeld aan de hand van Standen van de uitvoering).

Bijgaande notitie was geagendeerd in het overleg van 15 oktober jl. van de Kamervoorzitter met de commissievoorzitters, en is met de Mededelingen van de Griffier van vrijdag 19 oktober jl. naar alle leden gestuurd. Met kennisgeving aan het College van fractievoorzitters, wordt de notitie hier onder de aandacht van uw commissie gebracht.

Overigens organiseert de commissie BIZA in dit kader op dinsdag 12 november 2024, van 15.00-16.30 uur in Commissiekamer 1 een openbaar gesprek met de stuurgroep verantwoordelijk voor de Staat van de Uitvoering 2024. Leden van uw commissie zijn van harte uitgenodigd om hieraan deel te nemen (graag aanmelden bij de griffier BiZa met het oog op de gelimiteerde capaciteit Commissiekamer 1).

Tot slot worden de commissies nogmaals geattendeerd op de brief van de Voorzitter aan alle leden d.d. 24 mei 2023 over de uitwerking van diverse moties uit de vorige Kamerperiode met betrekking tot het functioneren van de Eerste Kamer. Die moties zijn door de vorige Kamer aangenomen tijdens de debatten over:

  • de parlementaire onderzoekscommissie effectiviteit anti-discriminatiewetgeving (POC);
  • de werkgroep zelfevaluatie toeslagenaffaire;
  • het debat over AI en
  • het debat over de Staat van de Rechtsstaat.

B - Brief van het Adviescollege toetsing regeldruk (ATR) aan de Tweede Kamer over EU-regeldruk

Op 16 oktober 2024 ontving de Tweede Kamer een brief van de ATR over het verzoek aan het ATR voor een verkenning van EU-regelgeving die mogelijk veel regeldruk met zich meebrengt voor het Nederlandse Midden- en Kleinbedrijf (MKB). De ATR schrijft onder meer dat de Tweede Kamer de verkenning in april 2025 kan verwachten.

Omdat op 9 juli 2024 uw commissie (destijds commissie EZK) besloot tot het voornemen om in gesprek te gaan met de Europese Commissie over regeldruk voor het bedrijfsleven, wordt dit nieuws u onder de aandacht gebracht.

C - Brief over de voortgang verduurzaming industrie

Op 24 oktober 2024 ontving de Kamer een brief van de minister van Klimaat en Groene Groei, mede namens de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat - Openbaar Vervoer en Milieu, over de stand van zaken van de verduurzaming van de industrie. De minister schrijft dat de overheid samen met bedrijven wil zorgen voor groene groei, een gezondere leefomgeving, realisatie van de benodigde infrastructuur en het juiste (internationale) investeringsklimaat om de klimaatdoelen te halen en tegelijkertijd een concurrerende, weerbare, toekomstbestendige, schone en duurzame industrie in Nederland te hebben.

D - Gesprek met de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur(Rli) over advies 'Met recht balanceren: juridisering in de leefomgeving'

De commissie I&W/VRO heeft op 15 oktober 2024 besloten de regering om een kabinetsreactie te verzoeken op het Rli-advies 'Met recht balanceren: juridisering in de leefomgeving ' (33118, GC). Daarnaast is besloten om de Rli uit te nodigen voor het geven van een toelichting op het advies en het advies (nogmaals) onder de aandacht van andere relevante commissies (LNV, EZ/KGG, BIZA en J&V) te brengen. Leden van deze commissies worden uitgenodigd aan het gesprek met de Rli deel te nemen. De commissie I&W/VRO zal het gesprek organiseren op een nader te bepalen tijdstip (14 of 28 januari).

E - Brief met de verwachtingen en inzet VN-klimaatconferentie COP29

Op 30 oktober 2024 ontving de Kamer een brief van de minister van Klimaat en Groene Groei, mede namens de minister-president, de minister van Financiën, de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp, de minister van Infrastructuur en Waterstaat en staatssecretaris van Openbaar Vervoer en Milieu, de minister en staatssecretaris van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur en de staatssecretaris van Jeugd, Preventie en Sport, over de inzet van Nederland voor de 29e Conferentie van Partijen (COP29) bij het Klimaatverdrag van de Verenigde Naties (United Nations Framework Convention on Climate Change, UNFCCC). De COP29 vindt plaats in Bakoe, Azerbeidzjan, van 11 tot 22 november 2024.



9.Rondvraag

10.Ter herinnering: openstaande correspondentie commissie EZ/KGG

  • Hieronder is een overzicht van de openstaande correspondentie weergegeven (dit betreft brieven).
  • Een overzicht van wetsvoorstellen die bij de commissie voor Economische Zaken en Klimaat (EZK) in (schriftelijke) behandeling zijn, is via deze link te raadplegen.
  • Een overzicht van EZ/KGG-wetsvoorstellen in behandeling bij de Tweede Kamer is te raadplegen via deze link.

Overzicht openstaande correspondentie

Verzonden

Onderwerp + link

(N)SO: (nader) schriftelijk overleg

Reactietermijn

Toelichting

22 oktober 2024

SO - Halfjaarlijks rappel toezeggingen KGG

Link brief: 36.600 XXIII

6 december 2024

 

22 oktober 2024

SO - Halfjaarlijks rappel moties KGG

Link brief: 36.600 XXIII

6 december 2024

 

22 oktober 2024

SO - Halfjaarlijks rappel toezeggingen

Link brief: 36.600 XIII

6 december 2024

 

22 oktober 2024

SO - Halfjaarlijks rappel moties EZ

Link brief: 36.600 XIII

6 december 2024

 

25 september 2024

NSO - brief aan de minister van KGG over de staat van Groningen 2024

Link brief: 35.561

23 oktober 2024

Reactie ontvangen en ter bespreking in de commissie BiZa.

25 september 2024

NSO - brief aan de staatssecretaris voor Rechtsbescherming over het ontwerpbesluit Implementatie richtlijn duurzaamheidsrapportering

Link brief: 26.485

23 oktober 2024

 

19 september 2024

NSO - brief aan de minister van KGG met nadere vragen over de natuurvergunning voor de Vattenfall-biomassacentrale

Link brief: 32.813 / 35.668

11 oktober 2024

Uitstelbrief ontvangen op 11 oktober 2024. Nieuwe termijn: zo spoedig mogelijk.

18 juni 2024

SO - Commissiemededeling biotechnologie en bioproductie (Europese Commissie)

Link brief: 36.575

14 september 2024

 

19 juli 2022

NSO - Motie Berkhout rotorbladen;

Link brief: 35.092

T.z.t. informeren over uitkomst aeronautische studie, vervolgens status motie opnieuw agenderen.

 

Versie 30-10