Dinsdag 19 november 2024, commissie Infrastructuur en Waterstaat / Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (I&W/VRO)




Agenda

1.Vaststellen agenda


2.Uitvoerbaarheid, handhaafbaarheid en doenvermogen

Beslispunt

Geven de geagendeerde standen van de uitvoering aanleiding tot overleg met de verantwoordelijke bewindslieden?

Toelichting

Bij de vergadering van 5 november jl. was de notitie 'uitvoerbaarheid, handhaafbaarheid en doenvermogen' ter kennisneming bijgevoegd. Deze notitie is opgesteld door een werkgroep van de Kamer. De notitie bevat vijf voorstellen voor acties in de Kamercommissies. Voorstel 4 luidt:

De jaarlijkse standen van de uitvoering van de uitvoeringsorganisaties (die ten grondslag liggen aan het generieke rapport Staat van de Uitvoering) ter bespreking agenderen in de verantwoordelijke commissie(s).

De voor de commissie I&W/VRO relevante standen van de uitvoering zijn bijgevoegd. Mogelijk geven deze aanleiding tot (schriftelijk) overleg.

Op het gebied van I&W betreft het de volgende standen van uitvoering:

  • Airport Coordination Netherlands (ACNL);
  • Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS);
  • Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR);
  • IBKI (instituut voor theorie- en praktijkexamens in de mobiliteitsbranche);
  • Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI)
  • Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL);
  • Nationale en Internationale Wegvervoer Organisatie (NIWO);
  • ProRail;
  • RDW;
  • Rijkswaterstaat.

Deze uitvoeringsorganisaties komen gezamenlijk aan de orde in de bijgevoegde Stand van de Uitvoering Ministerie IenW 2023.

Op het gebied van VRO betreft het de volgende standen van uitvoering:

  • Dienst Huurcommissie;
  • Kadaster;
  • Rijksvastgoedbedrijf;
  • Toelatingsorganisatie Kwaliteitsborging Bouw (ZBO).

De Nederlandse Emissieautoriteit (NEa) is primair relevant voor de commissie EZ/KGG, maar mogelijk ook voor deze commissie. Een deel van de opdrachten van de NEa komt namelijk van het ministerie van I&W.

Ter informatie: de commissie BIZA heeft, conform voorstel 5, de Staat van de Uitvoering 2024 opgepakt. Op 12 november 2024 heeft zij hierover een gesprek met de Stuurgroep Staat van de Uitvoering 2024 gehad. Uw commissie was nadrukkelijk uitgenodigd hieraan deel te nemen. Het gesprek is terug te kijken via Verslag van de vergadering van de commissie voor Binnenlandse Zaken (BIZA) op 12 november 2024.







3.Commissieagenda onderdeel VRO

4.34682, AA

Verslag van een schriftelijk overleg met de minister van VRO over de Planmonitor Nationale Omgevingsvisie (NOVI) 2024; Nationale Omgevingsvisie

Beslispunt

Geeft de brief van 4 november 2024 aanleiding tot het leveren van inbreng voor nader schriftelijk overleg met de minister van VRO? Zo ja, op welke termijn?

Toelichting

Op 1 december 2020 heeft de commissie een mondeling overleg gehouden met de toenmalige minister van BZK over de Nationale Omgevingsvisie (NOVI). Tijdens dit overleg heeft het lid Kluit (GroenLinks) gevraagd naar de risico's verbonden aan de twee-jaarlijkse Monitor NOVI, die slechts terugkijkt op een afgelopen periode en niet voorsorteert op de toekomst. De minister heeft vervolgens aangegeven dat het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) is gevraagd een Planmonitor NOVI op te zetten, waarin wel wordt vooruitgekeken. De Kamer heeft begin 2022 de Pilot Planmonitor Nationale Omgevingsvisie (NOVI) ontvangen en vervolgens eind juni 2023 de Planmonitor NOVI 2023. Naar aanleiding van de aanbieding van de Planmonitor NOVI 2023 heeft tweemaal een schriftelijk overleg plaatsgevonden (34682, S en 34682, V).

Bij brief van 17 juni 2024 heeft de minister van I&W de Planmonitor Nationale Omgevingsvisie (NOVI) 2024 aan de Kamer aangeboden. Naar aanleiding hiervan zijn op 24 september jl. vragen gesteld door de commissie. De beantwoording is op 4 november jl. ontvangen en vandaag ter bespreking geagendeerd.


Bespreking verslag van een schriftelijk overleg


5.Commissieagenda onderdeel I&W

6.21501-08, Z

Verslag van een schriftelijk overleg met de staatssecretaris van I&W - Openbaar Vervoer en Milieu over de Milieuraad van 17 juni 2024; Milieuraad

Beslispunt

Welke fracties wensen heden inbreng te leveren voor nader schriftelijk overleg?

Toelichting

De commissie besloot in haar vergadering van 24 september 2024, naar aanleiding van het verslag van de Milieuraad van 17 juni jl., inbreng te leveren voor schriftelijk overleg met de staatssecretaris van I&W. In het verslag ging de regering onder meer in op de onderhandelingen over het voorstel voor een richtlijn inzake bodemmonitoring. Dit voorstel is al sinds juli 2023 in behandeling bij de commissie. De beantwoording van de staatssecretaris op de schriftelijke vragen is op 30 oktober 2024 ontvangen en de commissie besloot op 5 november jl. om op 19 november gelegenheid te bieden voor het leveren van inbreng voor nader schriftelijk overleg.


Inbreng nader schriftelijk overleg

7.31936, BG

Brief van de minister van I&W over reactienota reikwijdte en detailniveau milieueffectrapport (MER) ter voorbereiding op wijziging Luchthavenverkeerbesluit Schiphol (LVB); Luchtvaartbeleid

Beslispunt

Wenst de commissie naar aanleiding van de brief van 12 november 2024 met de minister in overleg te treden?

Toelichting

Bij brief van 27 juni 2024 heeft de toenmalige minister van I&W de Kamer de notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) aangeboden. De notitie is opgesteld in het kader van de voorgenomen wijziging van het Luchthavenverkeerbesluit Schiphol (LVB). Achtergrond van de wijziging is de civiele procedure die de stichting Recht op Bescherming tegen Vliegtuighinder (RBV) tegen de Staat heeft aangespannen. De wijziging van het LVB moet uiterlijk eind maart 2025 in werking treden. De voorhangprocedure is voorzien voor november/december 2024. Bij brief van 12 november 2024 heeft de huidige minister van I&W een reactienota met het advies van het bevoegd gezag aangeboden.

De commissie is nog in afwachting van beantwoording van haar brief van 16 september jl. over de notitie Reikwijdte en Detailniveau. Midden oktober heeft zij hierover een uitstelbrief ontvangen. Vanwege het uitblijven van antwoorden besloot de commissie eerder de brief van de minister van I&W ter aanbieding het advies van de Commissie mer ter voorbereiding op ontwerpbesluit tot wijziging Luchthavenverkeerbesluit Schiphol voorlopig aan te houden.

Voorgeschiedenis

Bij brief van 16 februari 2021 (31936, Y) heeft de toenmalige minister van I&W de Kamer het ontwerpbesluit tot wijziging van het Luchthavenverkeerbesluit Schiphol (LVB) en het daarbij behorende MER in verband met de invoering van het Nieuwe Normen- en Handhavingsstelsel (NNHS) aangeboden. De commissie besloot op 2 maart 2021 om het ontwerpbesluit tot wijziging van het LVB in behandeling te nemen. Over de wijze van behandeling besloot de commissie te spreken wanneer meer bekend was over de behandeling van het ontwerpbesluit in de Tweede Kamer. De minister van I&W is bij brief van 4 maart 2021 verzocht om geen onomkeerbare stappen te zetten totdat de behandeling van het ontwerpbesluit in de Kamer was afgerond.

Sinds maart 2021 is er weinig gebeurd rondom het ontwerpbesluit. De Tweede Kamer heeft het in verband met de val van kabinet Rutte III controversieel verklaard en de voorhangbrief uiteindelijk op 7 september 2023 voor kennisgeving aangenomen i.v.m. het - volgens de Tweede Kamer - verstrijken van de termijn. Het ontwerp-LVB uit 2021 zal worden ingetrokken op het moment dat het nieuwe ontwerp-LVB en de bijbehorende MER in voorhang aan de Kamer worden aangeboden.


Bespreking


8.Mededelingen en informatie

A- Uitstelbrief

Ter informatie is bijgevoegd een uitstelbrief van 11 november 2024 van de minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening inzake de beantwoording van de door de leden van de BBB-fractie gestelde vragen over het ontwerpbesluit tot wijziging van het Bbl-Or over de milieuprestatie (de leden van de CDA-fractie hebben zich bij deze vragen aangesloten). De uitgaande brief was nog afkomstig van de commissie BIZA.

B - Deskundigenbijeenkomst water 26 november 2024

Op 26 november aanstaande houdt de commissie van 16:00 tot 18:30 uur haar vierde deskundigenbijeenkomst over water, met als thema de uitvoeringspraktijk. De sprekers zijn:

  • 1. 
    Jannemarie de Jonge, lid van het College van Rijksbouwmeester en Rijksadviseurs (CRa);
  • 2. 
    Hilde Coolman, bestuurslid (portefeuille akkerbouw) van het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK);
  • 3. 
    Femke Zevenbergen, voorzitter van de Vereniging van Waterbouwers;
  • 4. 
    Arno Visser, voorzitter van Bouwend Nederland;
  • 5. 
    Annelies de Graaf en Paul Oude Boerrigter, Gelders Ondergrond Overleg (GOO) en
  • 6. 
    Jesse Luijendijk, voorzitter van het Platform Slappe Bodem.


9.Rondvraag



Korte aantekeningen