1.Vaststellen agenda
2.36108 / 29232, W
Brief van de minister van Financiën over uitkomsten evaluatie steunpakket KLM; Air France – KLM
Eerdere besluitvorming commissie
-
-Op 12 november 2024 besloot de commissie om het commissiedebat Staatsdeelnemingen in de Tweede Kamer van 28 november 2024 af te wachten en de brief over de evaluatie van het steunpakket aan KLM opnieuw ter bespreking te agenderen in het nieuwe jaar.
-
-Op 14 januari besloot de commissie vandaag gelegenheid te bieden voor inbreng voor schriftelijk overleg.
Beslispunt
Welke leden wensen vandaag inbreng te leveren voor schriftelijk overleg over de evaluatie van het steunpakket aan KLM?
Toelichting
De hoofdvraag van de evaluatie is in hoeverre het steunpakket doeltreffend en doelmatig was en welke lessen te trekken zijn voor toekomstige (vergelijkbare) steunpakketten. Bij de evaluatie zijn de vormgeving, naleving, monitoring en de handhaving van het steunpakket meegenomen. EY concludeert dat het steunpakket doeltreffend was, behalve op het punt dat KLM financieel sterker uit de coronapandemie zou komen. Dat doel is niet behaald. Verder acht EY het steunpakket voldoende doelmatig.
Stand van zaken Tweede Kamer
Op 28 november 2024 vond in de Tweede Kamer een commissiedebat Staatsdeelnemingen plaats. Het verslag treft u hier.
Inbreng schriftelijk overleg
3.36577 / 36151 A
Brief van de staatssecretaris van Financiën - T&D ter aanbieding van de voortgangsrapportage hersteloperatie toeslagen mei - augustus 2024; Verslag van een schriftelijk overleg met de staatssecretaris van Financiën - T&D over de uitvoeringsovereenkomst Stichting Gelijkwaardig Herstel; Wet hersteloperatie toeslagen
Eerdere behandeling commissie
-
-Op 15 oktober 2024 besloot de commissie om eerst te verzoeken om ontvangst van de uitvoeringsovereenkomst met de Stichting Gelijkwaardig Herstel en daarna gelegenheid te bieden voor het leveren van inbreng voor schriftelijk overleg over de voortgangsrapportage mei-augustus 2024.
-
-De staatssecretaris van Financiën - Toeslagen en Douane heeft op 25 oktober 2024 de Kamer een afschrift aangeboden van de Tweede Kamerbrief met daarbij de dienstverleningsovereenkomst met Stichting Gelijkwaardig Herstel (zie verslag schriftelijk overleg 36577 / 36151, A).
-
-De commissie besloot op 12 november op verzoek van het lid van Rooijen (50PLUS) om op 10 december (ook) gelegenheid te bieden voor inbreng voor nader schriftelijk overleg over de dienstverleningsovereenkomst.
-
-Op 10 december en op 14 januari besloot de commissie op verzoek van het lid van Rooijen (50PLUS) de inbrengmogelijkheid aan te houden tot de volgende vergadering.
Beslispunten
-
-Welke leden wensen vandaag inbreng te leveren voor nader schriftelijk overleg (over de voortgangsrapportage en/of de dienstverleningsovereenkomst)?
-
-Wenst de commissie bij deze inbreng ook te betrekken de brief met afschriften van de Tweede Kamerbrieven over livegang digitaal aanmeldportaal en reactie op elf succesblokkades van Stichting Gelijkwaardig Herstel (zie volgend agendapunt) of wenst de commissie die brief separaat te behandelen?
Stand van zaken Tweede Kamer
Dinsdag 21 januari 2025 is gestemd over de ingediende moties bij het op 7 november 2024 gehouden commissiedebat over Hersteloperatie kinderopvangtoeslag, waarvan onderstaande drie moties met algemene stemmen zijn aangenomen:
-de motie-Ergin over bewerkstelligen dat gedupeerde ouders die daarom vragen in alle gevallen inzage krijgen in hun dossier (31066, nr. 1452);
-de motie-Dijk/Inge van Dijk over vóór 1 maart duidelijkheid geven over mogelijke nadere versnellingsstappen voor inzicht in persoonlijke dossiers (31066, nr. 1456); en,
-de motie-Van Eijk c.s. over samen met SGH toewerken naar periodieke controles waarin SGH aantoont dat het interne controleraamwerk bestaat en werkt, en uitkomsten juist en volledig zijn (31066, nr. 1457).
Op 23 januari jl. besloot de Tweede Kamercommissie de commissie-Van Dam uit te nodigen voor een op korte termijn te voeren gesprek over het op 23 januari 2025 gepubliceerde Adviesrapport Meer beloven, meer doen - Een eerlijk en uitvoerbaar plan om toeslagenouders verder te helpen. Tevens heeft de commissie de wens uitgesproken om een commissiedebat Hersteloperatie kinderopvangtoeslag te plannen in de week van 17 of 25 maart 2025.
Ter informatie is de beantwoording door de staatssecretaris van Toeslagen en Herstel van Tweede Kamervragen over de brandbrief voortgang hersteloperatie toeslagen bijgevoegd.
NB1: De eerstvolgende voortgangsrapportage wordt verwacht op 21 februari 2025.
NB2: Inbreng voor het nader schriftelijk overleg is reeds ontvangen van de leden van de BBB-fractie (Heijnen).
Inbreng voor nader schriftelijk overleg
4.36.602 / 36.151, U
Brief van de staatsecretaris van Financiën - H&T over livegang digitaal aanmeldportaal en reactie op elf succesblokkades van Stichting Gelijkwaardig Herstel; Wet hersteloperatie toeslagen
Beslispunt
Wenst de commissie deze brief separaat te behandelen of te betrekken bij de inbrengmogelijkheid van het vorige agendapunt (hersteloperatie toeslagen)
Toelichting
Naar aanleiding van vragen van het lid Van Rooijen (50PLUS) tijdens de behandeling van het Belastingplan 2025 is toegezegd de Kamer afschriften te sturen van twee Tweede Kamerbrieven over (1) livegang digitaal aanmeldportaal en (2) reactie op elf succesblokkades van Stichting Gelijkwaardig Herstel. Het afschrift van deze brieven is op 13 januari jl. ontvangen. De commissie zou kunnen overwegen dit afschrift te betrekken bij het schriftelijk overleg, genoemd in het vorige agendapunt.
Bespreking brief
5.36600 IX, B
Verslag van een schriftelijk overleg met de minister van Financiën over niet en gedeeltelijk uitgevoerde moties en over (deels) openstaande toezeggingen; Begrotingsstaten Financiën en Nationale Schuld 2025
Beslispunten:
-
-Geeft de reactie van de minister aanleiding tot nader schriftelijk overleg of kan de commissie deze voor kennisgeving aannemen?
-
-Hoe oordeelt de commissie over de uitvoeringsstatus van de motie Geerdink (36418, AA), Karimi (36151, G) en Van Apeldoorn (36151 K)?
-
-Kan de commissie instemmen met de ambtelijke adviezen ten aanzien van de overige moties (en zo nee, graag een toelichting wat de commissie nog wenst om de motie als uitgevoerd aan te merken)?
-
-Hoe oordeelt de commissie over de uitvoeringsstatus van toezegging T03812 (aan Geerdink)?
-
-Kan de commissie instemmen met de ambtelijke adviezen ten aanzien van de overige toezeggingen (en zo nee, graag een toelichting wat de commissie nog wenst om aan de toezegging te voldoen)?
Toelichting
Op 22 oktober 2024 zijn twee brieven aan de regering gestuurd. De eerste brief betrof het (reguliere) toezeggingenrappel, waarin tevens de legisprudentietoezeggingen zijn meegenomen vanwege de recente kabinetswisseling. (Onder legisprudentie vallen doorlopende toezeggingen over bijvoorbeeld wetsuitleg of bijvoorbeeld jaarlijks terugkerende rapportages.)
De tweede brief betrof het motierappel. Dit betreft een nieuwe brief om de uitvoering van aangenomen moties systematischer te gaan monitoren.
Zoals te doen gebruikelijk heeft de commissiestaf de kabinetsreactie ten aanzien van de status van de diverse toezeggingen geannoteerd en voorzien van een ambtelijk voorstel voor behandeling. Hetzelfde is ook gedaan ten aanzien van het (nieuwe) motierappel.
Bespreking verslag schriftelijk overleg en status moties en toezeggingen
6.T02977 en T02978
Verslag van een schriftelijk overleg met de minister van J&V over niet en gedeeltelijk uitgevoerde moties en over (deels) openstaande toezeggingen; Begrotingsstaten Justitie en Veiligheid 2025
Beslispunt
Hoe oordeelt de commissie over de status van toezeggingen T02977 en T02978 (beiden uit toezeggingenrappel J&V)?
Toelichting
Naar aanleiding van het toezeggingenrappel J&V hebben de bewindspersonen gereageerd op een tweetal toezeggingen die het werkterrein van de commissie Financiën betreffen. Dit betreft:
-
-toezegging T02977 aan de leden Ester (ChristenUnie) en Essers (CDA) om te kijken hoe zij kunnen faciliteren dat gerechtvaardigde beroepen op afscherming van UBO's van
kerkgenootschappen worden gehonoreerd. De bewindspersonen achten deze toezegging afgedaan met de Wijzigingswet beperking toegang UBO-registers (36.584).
-
-toezegging T02978 aan de leden Ester (ChristenUnie) en Essers (CDA) om de Kamer te informeren over de gesprekken met kerkgenootschappen zoals het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken en de Joodse gemeenschap, politie en justitie over de ervaringen en zorgen rond privacy en veiligheid met betrekking tot het UBO-register. De bewindspersonen achten deze toezegging eveneens afgedaan met de Wijzigingswet beperking toegang UBO-registers (36.584).
Bespreking
7.32545, E
Brief van de minister van Financiën ter aanbieding van het verslag van de bijeenkomst van het Financieel Stabiliteitscomité op 20 november 2024; Wet- en regelgeving financiële markten
Beslispunt
Welke leden wensen vandaag inbreng te leveren voor schriftelijk overleg?
Toelichting
Tijdens de commissievergadering van 14 januari 2025 heeft het lid Kroon (BBB) verzocht om de brief van de minister van Financiën ter aanbieding van het verslag van de bijeenkomst van het Financieel Stabiliteitscomité op 20 november 2024 vandaag voor inbreng te agenderen.
Inbreng voor schriftelijk overleg
8.Uitnodiging interparlementaire bijeenkomst - Tax Symposium: Strengthening competitiveness and fairness to build prosperity
Beslispunten:
Wenst een van de leden wenst deel te nemen aan deze bijeenkomst?
Wenst de commissie aandachtspunten mee te geven?
Toelichting
Het Europees Parlement en de Europese Commissie organiseren gezamenlijk een tax symposium met als thema: 'Strengthening competitiveness and fairness to build prosperity'. Deze Interparlementaire Conferentie is de tweede conferentie over EU-belastingbeleid en is een vervolg op het EU Tax Symposium dat in oktober 2023 plaatsvond.
De bijeenkomst wordt gehouden op dinsdag 18 maart 2025 in Brussel. Het conceptprogramma is bijgesloten. Deelname is open voor maximaal twee leden van de Eerste Kamer.
Bespreking
9.Mededelingen en informatie
-
A)debat met de regering over het rapport van de parlementaire enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening "Blind voor mens en recht"
Eerder heeft de commissie besloten de evaluatie van de Algemene wet inkomensafhankelijke regelingen (Awir) te willen blijven volgen (EK 31.066, AE). In de Tweede Kamer is deze betrokken bij het commissiedebat Toeslagen op 22 februari 2023. (TK 31.066, 1207). Daarna is de brief afgevoerd van de werkzaamheden.
De Tweede Kamer heeft recentelijk naar aanleiding van de kabinetsreactie op het rapport 'Blind voor mens en recht' van de Parlementaire Enquêtecommissie Fraudebeleid en dienstverlening (PEFD) (TK 35.867, 13) een debat gevoerd met regering. De enquêtecommissie focuste zich in haar onderzoek op enkele wetten die in de bestrijding van misbruik en oneigenlijk gebruik een belangrijke rol hebben gespeeld, waaronder de Awir. Na het debat zijn een achttal moties aangenomen:
-
-de motie-Dijk c.s. over een uitgebreidere reactie op de aanbeveling van de PEFD voor een landelijk dekkend netwerk voor hulp en ondersteuning bij sociaaljuridische vraagstukken (35867, nr. 16);
-
-de motie-Dijk c.s. over een uitgebreidere reactie op de aanbeveling van de PEFD voor een recht op persoonlijk contact met de overheid (35.867, nr. 18);
-
-de motie-Van Baarle c.s. over bij de totstandkoming van een risicomodel documenteren op basis waarvan het is ontwikkeld en met welke indicatoren en waarborgen (35.867, nr. 19);
-
-de motie-Van Baarle c.s. over als uitgangspunt nemen dat er geen taakstellingen voor fraudebestrijding in de sociale zekerheid worden gehanteerd (35.867, nr. 22);
-
-de gewijzigde motie-Ceder c.s. over het wetsvoorstel voor hervorming van de kinderopvangtoeslag voor het einde van het jaar bij de Kamer indienen (35.867, nr. 29);
-
-de motie-Ceder over onderzoeken of en hoe vraagstukken over inkomensvoorzieningen bij één rechtsprekende instantie kunnen worden ondergebracht (35.867, nr. 24);
-
-de motie-Inge van Dijk over met de politieke en de ambtelijke leiding van de departementen een voortrekkersrol oppakken in de verandering van het beleidsproces (35.867, nr. 25);
-
-de motie-Omtzigt/Six Dijkstra over een wetenschappelijke standaard voor modellen en algoritmes die afdwingbaar openbaar en navolgbaar zijn (35.867, nr. 26)
-
B)Adviesrapport Minder beloven, meer doen - Een eerlijk en uitvoerbaar plan om toeslagenouders verder te helpen
Op 23 januari 2024 is het adviesrapport van de spoedadviescommissie voortgang hersteloperatie toeslagen aangeboden aan de Tweede Kamer. De Tweede Kamercommissie Financiën gaat de commissie-Van Dam uitnodigen voor een gesprek en heeft de staatssecretaris om een technische briefing gevraagd. Ook heeft de commissie al besloten tot een schriftelijk overleg over de volgende voortgangsrapportage en wordt er een commissiedebat gepland met de staatssecretaris voor de 2e of 3e week van maart.
10.Ter herinnering: openstaande correspondentie
Overzicht openstaande correspondentie |
|||
---|---|---|---|
Verzonden |
Onderwerp + link |
Reactietermijn |
Toelichting |
12 november 2024 |
SO - vragen over de Evaluatierapporten en de Nederlandse reactie over de implementatie van de vierde anti-witwasrichtlijn (AMLD4) Link brief: 31.477 / 34.808 |
10 december 2024 |
|
21 januari 2025 |
NSO - nadere vragen over wetenschappelijke integriteit en onafhankelijkheid hoogleraren Link brief: 31.288 |
18 februari 2025 |
in combinatie met OCW |
21 januari 2025 |
SO - vragen overziening van het Kader voor stichtingen en verenigingen Link brief: 25.268 |
18 februari 2025 |
|
21 januari 2025 |
SO - vragen over over de gevolgen van de motie-Van Dijk c.s. voor overgangsrecht btw op cultuur Link brief: 36.602 |
18 februari 2025 |