E080058 - Voorstel voor een verordening betreffende gewasstatistieken
In het kader van het GLB wordt de gemeenschappelijke markt voor landbouwproducten van het bodemgebruik en de gewasproductie op EU-niveau aan de hand van geharmoniseerde en vergelijkbare nationale gegevens geanalyseerd. Dit gebeurt thans volgens twee bestaande verordeningen. Op basis van deze verordeningen dienen de lidstaten reeds gegevens in over o.m. de productie van graan. De voorgestelde verordening zal deze twee verordeningen doen vervallen.
Behandelfase Eerste Kamer: gepubliceerd in Europees publicatieblad.
Europees
Verordening (EG) nr. 543/2009 werd op 18 juni 2009 ondertekend door de Raad en het Europees Parlement en gepubliceerd in Pb EU L167 d.d. 29 juni 2009.
document Europese Commissie
COM(2008)210, d.d. 21 april 2008
rechtsgrondslag
artikel 285 van het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap.
commissie Eerste Kamer
beleidsterrein
Nadat de commissie voor Europese Samenwerkingsorganisaties de onderhavige mededeling op 10 juni 2008 onder de aandacht had gebracht van de commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, is deze door laatstgenoemde commissie op 24 juni 2008 voor kennisgeving aangenomen.
Nederland onderschrijft het oordeel van de Commissie ten aanzien van de subsidiariteit en proportionaliteit. Nederland acht het van belang dat de Commissie dient te beschikken over geharmoniseerde en onderling vergelijkbare statistische gegevens over het bodemgebruik en gewasproductie omdat deze een belangrijke basis vormen voor de ontwikkeling, beheer, evaluatie en monitoring van het gemeenschappelijk landbouwbeleid.
Nederland vindt het verder van belang dat er een (vernieuwde) juridische basis komt voor de productie en de verspreiding van statistische informatie, waarin de lidstaten zelf kunnen bepalen welke waarnemingsmethoden zij gebruiken voor de opstelling van de statistieken en dat gewassen die weinig of niet voorkomen worden uitgesloten van de rapportageverplichting aan de Europese Commissie (Eurostat). Ten slotte verwelkomt Nederland de maatregelen die de Commissie voorstelt om de bestaande communautaire wetgeving te vereenvoudigen en de administratieve lastendruk te verminderen.
In het kader van het GLB wordt de gemeenschappelijke markt voor landbouwproducten van het bodemgebruik en de gewasproductie op EU-niveau aan de hand van geharmoniseerde en vergelijkbare nationale gegevens geanalyseerd. Dit gebeurt thans volgens twee bestaande verordeningen. Op basis van deze verordeningen dienen de lidstaten reeds gegevens in over o.m. de productie van graan. De voorgestelde verordening zal deze twee verordeningen doen vervallen.
Dit voorstel heeft tot doel om de verzameling en de opstelling van communautaire statistieken van het bodemgebruik en de gewasproductie te vereenvoudigen. Het voorstel is in overeenstemming met de vereenvoudigingsacties die de Commissie heeft aangekondigd in het kader van de mededeling betreffende de verlichting van de responslast, vereenvoudiging en prioritering op het gebied van communautaire statistieken. Het voorstel maakt deel uit van het EU-actieprogramma ter vermindering van administratieve lasten in de Europese Unie.
In dat kader wordt voorgesteld om voor bepaalde gegevens de indieningsfrequentie te verlagen en worden minder gedetailleerde gegevens naar regio gevraagd. Daarnaast biedt de verordening de mogelijkheid gebruik te maken van bestaande registraties door daar waar mogelijk statistische enquêtes te vervangen door administratieve bronnen. Vervolgens worden bepalingen voorgesteld die leiden tot meer flexibiliteit voor eventuele latere wijzigingen van de in de bijlagen omschreven indieningstabellen van de gegevens door middel van de comitologie.
Ten slotte heeft het voorstel tot doel een juridisch kader te scheppen voor de jaarlijkse productie en verspreiding van statistieken over groenten en fruit, zonder dat er extra rapportageverplichtingen aan de desbetreffende sector worden opgelegd. Op dit moment stellen de lidstaten deze statistieken samen op grond van een gentlemen's agreement.
In de databank EUR-Lex wordt de laatste stand van zaken in de Europese behandeling van het voorstel weergegeven.
Op 19 februari 2009 nam het Europees Parlement een wetgevingsresolutie aan met betrekking tot onderhavig voorstel.
In de databank OEIL van het Europees Parlement wordt de laatste stand van zaken in de behandeling van het voorstel weergegeven.
In de databank IPEX wordt de behandeling van het voorstel in de diverse (kandidaat) lidstaatparlementen weergegeven.