E080063 - Mededeling over het aanpakken van de uitdagingen van de stijgende voedselprijzen
De mededeling schetst de situatie van de stijgende voedselprijzen en hoe Europa met mogelijke beleidsreacties de gevolgen hiervan kan verzachten.
Behandelfase Eerste Kamer: behandeling in Eerste Kamer afgerond.
document Europese Commissie
COM(2008)321, d.d. 20 mei 2008
commissie Eerste Kamer
beleidsterrein
Op 24 juni 2008 besloot de commissie voor Europese Samenwerkingsorganisaties dat zij de onderhavige mededeling onder de aandacht wilde brengen van de commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Deze commissie heeft de mededeling op 8 juli 2008 besproken en voor kennisgeving aangenomen.
Nederland vindt het van belang dat de negatieve gevolgen van de huidige hoge voedselprijzen besproken worden in Europees kader en verwelkomt derhalve agendering van dit onderwerp voor de Europese Raad van juni. Voor Nederland is het van belang dat er opheldering komt over de samenhang tussen de verschillende voorgestelde beleidsinitiatieven. Nederland wil in dit kader tevens verwijzen naar de Kamerbrief "Landbouw, rurale bedrijvigheid en voedselzekerheid" d.d. 8 mei jl. (TK, 31 250, nr. 14) die de ministers van OS en LNV naar de Kamer hebben gestuurd over deze problematiek. In deze brief wordt aangegeven hoe de Nederlandse regering actief wil inspelen op de noodzaak van grotere aandacht voor rurale armoede en de problematiek van voedselzekerheid en handel.
Nederland vindt dit een belangrijk onderwerp op mondiaal en Europees niveau. Als voornaamste oplossingsrichting geldt voor Nederland dat de landbouwmarkten de ruimte geboden moeten worden om met een adequate aanbodsrespons te komen. Daarbij is het doorgeven van prijsprikkels aan producenten cruciaal. Verdere handelsliberalisatie is daarom geboden.
De mededeling schetst de situatie van de stijgende voedselprijzen en hoe Europa met mogelijke beleidsreacties de gevolgen hiervan kan verzachten. Deze beleidsreacties vormen een aanvulling op de reeds getroffen maatregelen van de Europese Unie. De Commissie roept de lidstaten op om dit mondiale probleem gezamenlijk aan te pakken in Europees verband. De mededeling is specifiek bedoeld voor een discussie tussen regeringsleiders in de Europese Raad van 19-20 juni a.s.
De Commissie geeft een analyse van structurele en conjuncturele factoren die ten grondslag liggen aan de stijgende voedselprijzen. Tot de structurele factoren behoren de groeiende vraag naar zowel basisvoedingsmiddelen als producten met een hogere toegevoegde waarde, alsmede de algehele toename van de wereldbevolking, stijgende energiekosten en klimaatveranderingen. Verder wijst de commissie herhaaldelijk op het te lage productiviteitsniveau van de landbouwsector in ontwikkelingslanden. Voorts is er een aantal tijdelijke factoren zoals de slechte oogsten in bepaalde delen van de wereld (Australië bijvoorbeeld), de devaluatie van de Amerikaanse dollar en uitvoerbeperkingen bij een aantal traditionele leveranciers van de wereldmarkt. Binnen de EU zijn de gevolgen beperkt, maar koopkrachteffecten zijn zeer ongelijk verdeeld over en binnen de lidstaten. De hoge voedselprijzen hebben naast consequenties voor de EU, vooral gevolgen voor de armen en kwetsbaren in ontwikkelingslanden.
De stijgende voedselprijzen waren onderwerp van gesprek tijdens de Europese Raad van 19-20 juni 2008. De Raad uitte haar bezorgdheid over de snelle stijging van de voedselprijzen en de gevolgen daarvan, binnen de Europese Unie, op de bevolkingsgroepen met lage inkomens en, internationaal, op die ontwikkelingslanden die sterk van geïmporteerd voedsel en geïmporteerde grondstoffen afhankelijk zijn.
In de databank EUR-Lex wordt de laatste stand van zaken in de Europese behandeling van het voorstel weergegeven.
In de databank IPEX wordt de behandeling van het voorstel in de diverse (kandidaat) lidstaatparlementen weergegeven.