E080125
Laatste revisie: 26-11-2008

E080125 - Mededeling Actieplan voor de uitvoering van de EU-strategie voor diergezondheid



De mededeling geeft het Commissieplan met acties weer om het doel van de nieuwe strategie voor diergezondheid van de EU (2007-2013) te realiseren.


Stand van zaken

Behandelfase Eerste Kamer: behandeling in Eerste Kamer afgerond.


Kerngegevens

document Europese Commissie

COM(2008)545PDF-document, d.d. 10 september 2008

commissie Eerste Kamer

beleidsterrein

verwant dossier


Behandeling Eerste Kamer

De commissie voor Europese Samenwerkingsorganisaties (ESO) besloot op 11 november 2008 dat zij onderhavige mededeling onder de aandacht wil brengen van de commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

Op 18 november 2008 heeft de commissie LNV de mededeling besproken en voor kennisgeving aangenomen. Het aanverwante onderwerp zoönoses en het onderzoek hiernaar houden de aandacht van de commissie.


Standpunt Nederlandse regering

Het Europese diergezondheidsbeleid is direct van invloed op Nederland. De verplichtingen die in EU-verband worden opgesteld zijn van invloed op de bestrijding van dierziekten in Nederland en/of bepalen in belangrijke mate de mogelijkheden bij export van dieren en producten van dieren. Daarnaast stimuleert de EU financieel programma's om dierziekten uit te roeien en vergoedt de Commissie bepaalde kosten van de bestrijding bij dierziektenuitbraken. Bij de uitbraak van MKZ (Mond- en Klauwzeer) in 2001 en de uitbraak van AI (Aviaire Influenze/vogelgriep) in 2003 heeft Nederland hiervan geprofiteerd.

Nederland kan de in de mededeling van de Commissie beoogde acties in grote mate steunen. Ze vormen een logisch vervolg op de Cie-mededeling over de EU-strategie diergezondheid (2007-2013) en de daarover reeds gevoerde discussies (in raadswerkgroepen, het Advies-/raadgevend comité belanghebbenden diergezondheid en het EP). Nederland heeft bij de totstandkoming van de Commissie-mededeling over de EU-strategie een actieve rol gespeeld. Dit heeft ertoe geleid, dat de Nederlandse aandachtspunten in de aan het actieplan ten grondslag liggende Commissiestrategie herkenbaar zijn.

Nederland is onder meer voorstander van harmonisatie van de verdeling van verantwoordelijkheden en kosten van de aanpak van dierziekten, mits echter het principe van doorbelasting van de toerekenbare kosten aan het bedrijfsleven niet wordt verlaten. Het moet ook mogelijk blijven om álle toerekenbare kosten volledig door te belasten aan de sector (het bedrijfsleven). Een categorisatie van dierziekten in relatie tot de verantwoordelijkheid voor de uitvoering van bestrijdingsmaatregelen en de prioriteitstelling voor EU-optreden is noodzakelijk. Criteria inzake publiek belang van dierziekten zullen bepalend moeten zijn voor de inzet van maatregelen en middelen: met name richten op ziekten met een hoge publieke relevantie. Met name voor de categorieën van dierziekten met een beperkt of geen publiek belang kan worden getracht om in EU-verband af te spreken dat betaling van bestrijdingskosten met publieke middelen door de overheid moet worden beperkt. Wanneer bij deze categorieën met beperkt of geen publiek belang het bedrijfsleven dan ook nog uitvoerder is, ontstaat de mogelijkheid dat de financiering (risico-afdekking) van de bestrijdingsmaatregelen plaats kan vinden door middel van (private) verzekering. Nederland acht het wenselijk dat deze mogelijkheid geboden wordt.

Nederland vindt het voorts van belang dat de bioveiligheidsrichtsnoeren en regelgeving m.b.t. dierenwelzijn zo worden opgesteld dat deze passen binnen de huidige WTO regels.

  • bnc-fiche Ministerie van Buitenlandse Zaken - 22.112, 719
    29 oktober 2008

Samenvatting voorstel Europese Commissie

De mededeling geeft het Commissieplan met acties weer om het doel van de nieuwe strategie voor diergezondheid van de EU (2007-2013) te realiseren. Het plan is opgezet rond vier pijlers/ activiteitsgebieden:

  • 1) 
    prioriteitstelling voor EU-optreden,
  • 2) 
    EU-(wetgevings-)kader voor diergezondheid,
  • 3) 
    preventie, toezicht en crisisparaatheid en
  • 4) 
    wetenschap, innovatie en onderzoek.

De Commissie wil onder meer een profielbepaling en indeling van de risico's van dierziekten ontwikkelen, op basis waarvan prioriteiten voor acties worden vastgesteld. De maatregelen en middelen wil ze vooral richten op ziekten met een hoge publieke relevantie. De Commissie overweegt deze aanpak in een nieuwe EU-kaderwet voor diergezondheid op te nemen, inclusief dierenwelzijn. Ze zal onder andere de reeds ontvangen (EP-)aanbevelingen analyseren m.b.t. verantwoordelijkheden/ verplichtingen van de eigenaren van dieren zélf, prioriteitstelling qua ziekten van gezelschapsdieren, vaccinatie, dichtheid van dieren en bedrijven en andere zaken. Voorts zal ze komen met een voorstel voor een geharmoniseerd wettelijk EU-kader voor de verdeling van de verantwoordelijkheden en de kosten m.b.t. de aanpak van dierziekten. Het actieplan bevat een indicatief tijdschema voor (wetgevings-)initiatieven, met daarbij o.a. de inzet voor een groot aantal stuurgroepen, werkgroepen en task forces. Dit actieplan moet in combinatie met de EU-strategie voor diergezondheid (E070127) worden gelezen.

  • PDF-document commissievoorstel Europese Commissie - COM(2008)545
    10 september 2008

Behandeling Raad

In de databank EUR-Lex wordt de laatste stand van zaken in de Europese behandeling van het voorstel weergegeven.


Standpunten andere lidstaten (IPEX)

In de databank IPEX wordt de behandeling van het voorstel in de diverse (kandidaat) lidstaatparlementen weergegeven.


Alle bronnen