E090020
Laatste revisie: 18-02-2009

E090020 - Mededeling van de commissie voor een routekaart naar maritieme ruimtelijke ordening: werken aan gemeenschappelijke principes in de EU



De onderhavige commissiemededeling werd eerder aangekondigd in de in oktober 2007 verschenen mededeling inzake een geïntegreerd maritiem beleid voor de Europese Unie, het zgn. Blauwboek. Maritieme Ruimtelijke Ordening (MRO) wordt daarin beschouwd als een belangrijk instrument voor het (geïntegreerde) maritieme beleid.


Stand van zaken

Behandelfase Eerste Kamer: behandeling in Eerste Kamer afgerond.


Kerngegevens

document Europese Commissie

COM(2008)791PDF-document, d.d. 25 november 2008

commissie Eerste Kamer

beleidsterrein


Behandeling Eerste Kamer

Op 17 februari 2009 besloot de commissie voor Europese Samenwerkingsorganisaties (ESO) onderhavige mededeling ter kennisname aan de commissie Verkeer en Waterstaat te verzenden.

  • korte aantekening Commissie voor Europese Samenwerkingsorganisaties - 39587/HM/KL
    17 februari 2009

Standpunt Nederlandse regering

  • bnc-fiche Ministerie van Buitenlandse Zaken - 22.112, 798
    4 februari 2009

Samenvatting voorstel Europese Commissie

De onderhavige commissiemededeling werd eerder aangekondigd in de in oktober 2007 verschenen mededeling inzake een geïntegreerd maritiem beleid voor de Europese Unie, het zgn. Blauwboek. Maritieme Ruimtelijke Ordening (MRO) wordt daarin beschouwd als een belangrijk instrument voor het (geïntegreerde) maritieme beleid.

Het uitvoeren van Maritieme Ruimtelijke ordening valt onder de verantwoordelijkheid van de lidstaten. In lijn met de Lissabon-agenda zal MRO de concurrentiekracht van de maritieme economie versterken en bijdragen aan groei en werkgelegenheid. In de mededeling geeft de Commissie verschillende redenen waarom Europese maatregelen voordelen bieden, zoals: effectiviteit en samenhang van Europees en nationaal beleid, en de grensoverschrijdende dimensie. Daarnaast worden als redenen gegeven dat transparantie en betrouwbaarheid van belang zijn voor de interne markt en wordt aangegeven dat de zee een complex ecosysteem is dat administratieve grenzen overschrijdt. MRO is een nieuw proces en verschillende landen en internationale organisaties (zoals de regionale zeeconventies) beginnen te werken met diverse vormen van ruimtelijke ordeningssystemen.

In de mededeling worden basisprincipes aangegeven die voortvloeien uit de praktische toepassing van de maritiem ruimtelijke ordening. MRO is een hulpmiddel om maritieme activiteiten en activiteiten in kustwateren te ordenen. De geografische reikwijdte verschilt afhankelijk van de regionale omstandigheden en er moet rekening gehouden worden met verschillende internationale en EG-rechtelijke instrumenten die van toepassing zijn, o.a. UNCLOS en de KRM (Kaderrichtlijn Mariene Strategie).

Er wordt geconcludeerd dat MRO een belangrijk hulpmiddel is voor de ontwikkeling van een geïntegreerd maritiem beleid in Europa. Deze mededeling zet de eerste krijtlijnen uit voor een gemeenschappelijke aanpak in de EU van MRO. Door uit de bestaande praktijk en regelgeving basisprincipes af te leiden, wordt geprobeerd een discussie op gang te brengen om de ontwikkeling van MRO in de EU te helpen sturen.

  • PDF-document commissievoorstel Europese Commissie - COM(2008)791
    25 november 2008

Behandeling Raad

In de databank EUR-Lex wordt de laatste stand van zaken in de Europese behandeling van het voorstel weergegeven.


Standpunten andere lidstaten (IPEX)

In de databank IPEX wordt de behandeling van het voorstel in de diverse (kandidaat) lidstaatparlementen weergegeven.


Alle bronnen